Bij meditatie denk je misschien al snel aan zweverig gedoe, maar dat valt heel erg mee. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie en er is dus voor ieder wat wils. Wat werkt verschilt per persoon en ook de moeite die het kost om te mediteren is niet voor iedereen hetzelfde. Daarom hebben we de voor- en nadelen van meditatie op een rijtje gezet.
De voordelen van meditatie
Mediatie heeft dus zijn voordelen. De meeste voordelen hebben betrekking op je mentale en emotionele gezondheid, maar ook bijvoorbeeld op je slaap.
1. Het helpt bij stress
Het meest simpele doel van meditatie is tot rust komen. Wanneer je een druk leven lijdt en veel last hebt van stress en zelfs angst, kan meditatie je helpen om te kalmeren en een weg te vinden in de chaos van je gedachten.
2. Je slaapt beter
In het verlengde daarvan ligt dat meditatie je kan helpen bij een betere nachtrust. Door stress en piekeren kan het zijn dat je slecht slaapt. Mediteren in het algemeen kan er dus voor zorgen dat je beter slaapt, maar zeker wanneer je het doet voordat je naar bed gaat. Het voordeel daaraan is dat je vaak weinig extra tijd hoeft vrij te maken. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld je telefoon tien minuutjes eerder wegleggen.
3. Betere concentratie en meer creativiteit
Doordat mediteren veel concentratie vraagt, kan dit het effect hebben dat je je uiteindelijk ook beter kunt concentreren wanneer je niet aan het mediteren bent. Tijdens het mediteren train je je concentratievermogen door op één ding te focussen. Ook je creativiteit kan erop vooruit gaan. Door je hoofd leeg te maken met mediatie creëer je weer ruimte voor nieuwe gedachtes en ideeën
4. Er is veel te vinden op het internet
Of je nu op zoek bent naar een app die je helpt met mediteren, een podcast, of een YouTube video met een goede uitleg van meditatie-oefeningen: het is bijna allemaal wel te vinden. Het internet heeft meer dan genoeg informatie over meditatie, ook als het gaat om praktische tips en hulp. Dit kan genoeg zijn om meer te ontdekken over meditatie en er zelf mee te beginnen.
5. Meditatie kan helpen met mentale problemen en emotionele stabiliteit.
Wanneer je het leegmaken van je hoofd goed te pakken hebt, kun je gaan focussen op andere dingen. Bijvoorbeeld het identificeren van je gedachten en gevoelens, waar deze vandaan komen en wat je hiermee kunt. Op de lange termijn kan dit je helpen aan een betere emotionele stabiliteit en het werken aan mentale problemen. Overigens is mediatie natuurlijk geen magische manier om al je problemen op te lossen. Het is echter een goede manier om je er beter bewust van te zijn.
De nadelen van meditatie
Er zijn echter ook wat dingen om rekening mee te houden voordat je begint met meditatie. Mediatie is niet geschikt voor iedereen om verschillende redenen.
1. Er kunnen slechte herinneringen naar boven komen
In de kalme staat van meditatie kunnen juist de dingen die je al die tijd hebt geprobeerd weg te drukken naar boven komen. Hoewel het goed is om deze gevoelens te verwerken kan het zijn dat je hier niet op berekend bent. Soms zijn dit herinneringen en emoties die beter verwerkt kunnen worden samen met iemand anders, bijvoorbeeld een therapeut of iemand waar je close mee bent. Houdt er dus rekening mee dat weggedrukte gevoelens naar boven kunnen komen.
2. Het kost tijd om te leren
Je kunt er niet vanuit gaan dat je na je eerste poging to meditatie gelijk de effecten optimaal voelt. Waarschijnlijk voel je je wel rustiger, maar meditatie heeft oefening nodig. Het kan ook zo zijn dat je iemand nodig hebt die je leert mediteren. Soms is een app bijvoorbeeld niet genoeg en heb je echt iemand nodig die in het echt jou leert hoe je moet mediteren.
3. Er is commitment voor nodig
Mediteren is niet een-twee-drie gedaan. Naast dat het voor veel mensen tijd kost om te leren, moet je het ook blijven volhouden. Je moet tijd vrijmaken in je dag om te mediteren en zorgen dat je dit regelmatig doet om optimaal te kunnen profiteren van de effecten. Af en toe een keertje kan op dat moment wel helpen om rustig te worden, maar je profiteert dan niet van de effecten op lange termijn. Serieus bezig zijn met meditatie kost dus commitment.
4. De effecten zijn moeilijk te meten
Of meditatie voor jou werkt, hangt heel erg af van wie jij bent als persoon. Het is heel moeilijk te voorspellen in hoeverre de effecten van meditatie voor jou zullen werken en op welke termijn. Er is ook geen manier om te meten of meditatie ook echt effect heeft voor jou. Uiteindelijk ben jij de enige die daar een oordeel over kan vellen.