Waarom time-management onzin is en het alleen maar tegenstrijdig werkt om je agenda vol te plannen leggen wij hieronder uit. Maar ook geven we tips hoe je meer rust in je hoofd kan krijgen. (Hopelijk) gelukkiger en minder stressvol door het leven zult gaan, lees hieronder verder!!


Een uitpuilende inbox, de to-do lijst is eindeloos en er wordt altijd maar iets van ons verwacht door anderen. Soms voelt het alsof mijn hoofd mijn lichaam niet meer bij kan houden omdat ik constant van plek naar plek aan het racen bent. De gedachte om stiekem en alleen naar de andere kant van de wereld te gaan komt dan wel eens in mij op, ja.

Betekent dat dan dat ik gewoon niet gelukkig kan zijn in een drukke wereld? En er maar vrede mee moet hebben en hard met mezelf moet zijn en mezelf moet pushen? Nee, dat hoeft helemaal niet! Als je je tijd goed indeelt en plant houd je genoeg tijd over voor de leuke dingen, toch? Nee, ook niet waar!  Het is bewezen dat juist door al het plannen wat wij doen wij het eigenlijk alleen maar drukker krijgen en meer stress opleveren! Waarom time-management onzin is? Leggen wij hieronder uit! Hoe verander je dit dan? Leggen wij ook uit!

Het begint allemaal bij je aandacht

Zodra jij van pietje naar de sportschool sjeest, je aan het multitasken bent op je werk of op de fiets nog even je ontbijt naar binnen werkt ben jij zeker niet gericht met je aandacht op éen handeling. Zodra jij met een klusje bezig bent wat eigelijk 10 minuten zou kunnen duren maar je denkt dat het handig is om tussendoor ook iets anders te doen, duurt dat klusje opeens éen uur. Stel, je had ervoor gekozen om je aandacht 100% te richtten op die ene handeling, dan was het zo gebeurd. Bovendien ontploft je hoofd niet van drukke gedachtes als je je kant focussen op éen ding.

Wat nóg beter zou zijn is om voor je taak even 60-seconden rust te nemen en te besluiten wat je doel is van deze taak. 60 seconden is niks in tijd maar voor jou hoofd heel fijn om even bij te komen en dan kun je met een clean start aan deze handeling starten.

Een overvolle agenda inplannen

Nog iets waarom time-management onzin is en eigenlijk tegenstrijdig werkt is om je agenda overvol in te plannen. Je zou denken dat het goed is omdat je dan meer te doen krijgt. Maar eigenlijk zodra jij meer doet op een dag, dus elke minuut van de dag in heb geplant en helemaal geen extra tijd overhoudt raak je alleen maar moe en gestresst. Ja, je krijgt misschien meer te doen. Maar is het ook effectief wat je dan aan het doen bent? Zou je niet beter dat rondje hardlopen kunnen doen wanneer je niet moe bent na een lange dag werken maar bewaren voor zaterdag ochtend wanneer je bom vol energie bent, dus sneller zult rennen, dus effectiever zult trainen?!

Keuzes maken

Je energie 100% voor iets om iemand in zetten, daar moet je voor kiezen. Ervoor kiezen om naar je gevoel te luisteren in plaats dan door je agenda bladeren, is ook weer een keuze. Als je helemaal gewend bent om volgens een strak plan te leven dan is het eng om dat opeens los te laten en opeens een vrije avond te hebben. Maar hoe lekker is het als je je niet bewust van de tijd hoeft te zijn en gewoon kan luisteren waar waar jij nu zin in hebt? Laat de controle los..

‘Het leven in het nu’ is een keuze die je kan maken. En waarom zou je daar niet voor kiezen? Tijd hoort ons te dienen en niet andersom. Diegenen die alleen maar leven met de tijd en wat er nog komen gaat, ontnemen zichzelf de ruimte om te zijn in het moment. Zij leven voor de toekomst en zullen daardoor hun innerlijke rust niet vinden. Zodra jij je innerlijk rust hebt gevonden zul je merken dat je in een positieve spiraal terecht zult komen. Je voelt je meer ontspannen, meer gelukkig, het zal beter gaan op werk en je omgeving zal het ook waarderen!


Lees ook:

Mental breakdown alert!; Column

Vaker nee zeggen, waarom en hoe doe je dat dan?

Freshhh favorites: 5 mindset boeken die jou helpen het beste uit jezelf te halen