Jij hebt vast ook wel eens last gehad van trillende spieren tijdens of na een zware training. Vraag jij je ook altijd al af waar dat vandaan komt? Lees hieronder hoe het komt dat je soms last hebt van trillende spieren.

Waarom trillen spieren?

Trillende spieren komen vooral voor bij beginnende sporters en bij gevorderde sporters die een heel zwaar gewicht tillen. Het trillen van spieren wordt ook wel ‘spiertremoren’ genoemd.

Hoe ontstaan deze spiertremoren en wat kun je eraan doen?

Trillende spieren ontstaan doordat ze op dat moment te hard moeten werken. Je vraagt meer van je spieren dan dat ze op dat moment aankunnen. De spiervezels worden dan ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken, waardoor er microscopisch kleine scheurtjes ontstaan. Als je dit zo hoort denk je waarschijnlijk dit is niet goed, maar deze kleine scheurtjes zorgen er juist voor dat de spier groeit. De scheurtjes zijn voor het lichaam een teken dat de spieren verstevigd moeten worden met spiervezeltype 2.

Wat kan je doen tegen trillende spieren?

Als je last hebt van trillende spieren is dat erg vervelend. Op dat moment geeft de spier aan dat de belasting op dat moment te hoog is. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat de glycogeenvoorraad in de spier laag is. Het kan helpen om op dat moment dan bijvoorbeeld een dextro te nemen. Deze snelle suikers vullen de glycogeenvoorraad aan, waardoor er op dat moment meer energie vrijkomt. Twee andere opties zijn de spier rekken en rust geven. Door de spier te rekken, komen de spiervezels op rek te staan en kunnen ze zich niet samentrekken. Ook bij spierkrampen kan rekken goed helpen. Een verhoogde concentratie melkzuur na een zware inspanning (het verzuren van je spieren) kan het beste verholpen worden met rust. Melkzuur wordt dan afgevoerd en afgebroken in de nieren. Zorg tussen je sessies dus voor voldoende rust.

Het trillen van spieren is dus te verminderen door je suikers op peil te houden, rekken en rust. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!


Lees ook:

Hoe train je nou écht voor een marathon?

Waarom sporten en bewegen goed is voor ouderen!

De voordelen van het maken van een stevige wandeling!