Suikers, we proberen ze zoveel mogelijk te vermijden. Om de consument toch zijn of haar benodigde “zoete smaak” te geven is er jaren geleden iets nieuws bedacht namelijk, zoetstof. Kunstmatig zoetstof is zoet, maar bevat geen suiker en heeft vrijwel geen calorieën. Het zou dus de ideale oplossing moeten zijn. Helaas blijkt uit onderzoek dat ondanks de samenstelling en het ontbreken van de calorieën, je hersenen geen verschil kunnen maken tussen suiker en zoetstof. Het blijkt dat zoetstof net zo hard mee werkt aan pieken in de bloedsuikerspiegel en de vorming van diabetes.

Hoe werkt het dan?

We leggen kort en simpel uit, wat er gebeurt als je suiker eet. Op het moment dat je iets met glucose of fructose eet wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd. Deze geven vervolgens aan dat er extra insuline aangemaakt moet worden in het lichaam. De insuline gaat vrijwel direct de bloedbaan in, waarna het aan het werk gaat en zich naar de plekken in het lichaam beweegt waar energie nodig is. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel.

De fructose wordt vervolgens wat later opgenomen in de bloedbaan. Deze stof gaat eerst richting de lever en wordt daar omgezet in glucose. Glucose is namelijk de enige (natuurlijke) zoetstof die herkend en geaccepteerd wordt in het lichaam. Zodra glucose vrijkomt zal insuline weer aan het werk worden gezet om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen.

Geen verschil tussen suiker en zoetstof

Bovenstaand verhaal gebeurt echter ook wanneer je de zogenoemde zoetstoffen binnenkrijgt. Je hersenen kennen namelijk niet het verschil tussen natuurlijke zoetstof en kunstmatige zoetstof. Dus ook wanneer je kunstmatige zoetstof binnen krijgt, wordt er een signaal afgegeven in het lichaam om meer insuline aan te maken. De insuline gaat dan het lichaam in maar het kan geen suiker vinden om te transporteren. Het vindt alleen wat lege eiwitverbindingen. De insuline blijft hierdoor in de bloedsomloop stromen en zal uiteindelijke de bestaande glucose in het bloed meenemen waardoor de bloedsuikerspiegel gaat dalen tot onder het normale niveau. Dit is weer een bedreigende situatie voor het lichaam waardoor er weer een seintje wordt gegeven dat er meer suiker nodig is in het lichaam. Je hersenen vertalen dit als een seintje dat je suiker moet eten. Deze drang wordt steeds groter en uiteindelijk ga je hieraan toegeven.

Dus…. hoe meer zoetstof, hoe meer trek je krijgt in slechte dingen! Niet zo heel cool wél?


Lees ook:

Suikers, waar zitten ze in verstopt?

Wat gebeurt er met je lichaam als je geen suiker meer eet?

Je bloedsuikerspiegel in balans; hoe zorg jij dat je altijd energie hebt?