Ben je het jaar goed begonnen in de sportschool? Dan weet jij maar al te goed hoe spierpijn voelt. Je lichaam telt meer dan 600 spieren en elke spier heeft weer een eigen functie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn spieren voor nodig! Door bewegingen te maken die je eigenlijk nooit maakt kan er spierpijn ontstaan. Ook kan het ontstaan als je een beweging intensiever doet dan normaal. Er hoopt zich dan melkzuur op in de spieren en dit is moeilijk om af te breken, hierdoor ontstaat die pijn in je spieren.

Met deze tips verzacht jij je spierpijn!


Pijnstillers

Het kan de pijn in grote maten verlichten maar je moet er wel mee oppassen. Paracetemol of ibuprofen kunnen er ook voor zorgen dat je de pijn helemaal niet meer voelt en daardoor doe je misschien meer dan je eigenlijk kan. Dat kan er dan weer voor zorgen dat je de volgende dag nog meer last van pijn hebt. Een goed alternatief zijn sprays en zalfjes, bijvoorbeeld tijgerbalsem. Deze producten kunnen door middel van verwarming of verkoeling het spierleed verlichten.

Rustig bewegen

Als je hebt gesport en je wordt ’s ochtends wakker met verschrikkelijke spierpijn wil je het liefst de rest van de dag in bed blijven liggen zonder te bewegen. Dit is juist wat je niet moet doen. Je moet je dag beginnen met rustige activiteiten, denk aan een wandeling, zwemmen of een stukje fietsen. Dit zorgt voor een verhoogde doorbloeding in de spieren en dat betekent een sneller herstel!

Massage

Voor degene die een snel herstel willen, neem een massage. Vraag bijvoorbeeld je partner om je spieren te masseren met wat massage olie. Dit werkt pijnstillend en natuurlijk ook ontspannend. Let er wel op dat de masseur wel weet waar hij mee bezig is. Met een verkeerde massage kan je juist extra schade toebrengen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Je zou ook kunnen kiezen voor een (sport)masseur, dan weet je zeker dat je goed zit!

IJsbad

Deze tips is alleen geschikt voor de echte diehards! Het schijnt te helpen om vlak na het sporten een koud bad of een koude douche te nemen. Waarom? Omdat de kou de bloedvaten samen knijpt en wanneer deze weer warm worden, gaan ze weer openstaan. Hierdoor wordt de doorbloeding verhoogd en dat betekent dus ook een sneller herstel van de spieren!

Warmte

Pijnverlichting wordt door een groot deel veroorzaakt door een goede doorbloeding. Dit kan je ook doen door een warme douche, bad of sauna te nemen. Voeg een scheutje badolie aan je bad toe en maak er een ultiem relax momentje van.


Lees ook:

3 Tips voor het geven van een heerlijke massage

Dit is waarom jij vandaag nog wíl beginnen met sporten!

Extra eiwitten eten na het sporten, helpt het echt?