Eigenlijk zouden we allemaal wel meer energie willen, maar vaak zijn we moe. Wat kun je nou doen om je op een makkelijke manier energieker te voelen als je eigenlijk helemaal geen energie meer hebt? Slaapexpert Els van der Helm heeft daar manieren voor uitgevonden en die lees je hier.

Geen energie? Doe een dutje

We hebben er allemaal wel is last van. Weinig geslapen en even een dagje geen energie. Laat het nou net zo zijn dat slaapexpert Els van der Helm hier superhandige oplossingen voor heeft. Volgens haar kan een dutje van 20 minuten je helpen als je op de dag wat meer energie nodig hebt. Het is wel belangrijk echt na die 20 minuten op te staan, want anders kom je in de diepe slaap terecht en heeft het dutje juist de tegenovergestelde werking. Volgens Els kan dit dutje er ook voor zorgen dat je tot 3,5 uur erna meer aandacht en concentratie hebt. Dit klinkt goed! Maar dit is nog niet alles: zelfs je stemming en immuunsysteem gaan ervan op vooruit. Dat lijkt ons een goede reden om even lekker te slapen in de middag, niet?

Wandel erop los

Ben je bijvoorbeeld op kantoor of op school en mocht er geen mogelijkheid zijn om even snel een dutje te doen, dan kun je ook even een stukje gaan wandelen in de pauze als je geen energie hebt. Het licht dat je buiten opvangt, blokkeert namelijk je slaaphormoon en hierdoor zal je je wakkerder voelen. Volgens slaapexpert Els krijg je door overdag veel licht te zien bijna net zo veel energie als door een dutje, ideaal dus! Een andere goede manier om meer energie te krijgen is door te sporten. Sporten heeft een positief effect op je energielevel, aangezien je adrenaline peil hierdoor omhoog gaat en je je daardoor ook meer alert voelt.

Weet hoe belangrijk nachtrust is

Als je slecht slaapt, heeft dat als gevolg dat je vaak de volgende dag direct een effect voelt op je energieniveau. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat het dus heel belangrijk is voldoende slaap te hebben. Wees je er verder bewust van dat je vaak tussen 14:00 en 15:00 uur een dip hebt in je energieniveau. Wat kan helpen is om dan juist telefoontjes of meetings in te plannen, omdat die vanzelf energie geven. Of ga zoals eerder gezegd rond dat tijdstip even naar buiten voor een wandeling.

Slaaptekort

Wat ook goed is om te weten voor mensen die vaak geen energie hebben: je denkt misschien dat je wel een nachtje met wat minder dan acht uur slaap kan, maar volgens de slaapexpert blijf je de gemiste uren slaap een tijd met je mee dragen. Slaap je dus vannacht te weinig, dan heb je daar niet alleen morgen last van. Ga dus als het kan lekker op tijd naar bed om genoeg rust te krijgen.


Lees ook:

Zó slecht is energiedrank dus voor je!

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

Dit is hoe verschillende kleuren je stemming en energie kunnen beïnvloeden.