Als je veel sport, dan zal je aardig wat geïnvesteerd hebben in de juiste sportkleding. Sport je meerdere keren per week, dan heb je natuurlijk geen zin om iedere dag je wasmachine aan te zetten, alleen voor je vuile sportsetje. Welke sport je ook doet, na een uurtje hard werken is onze sportoutfit toe aan een wasbeurt. Maar hoe zorg je nou dat je sportkleding echt goed schoon wordt én kwaliteit behoudt? Zo was je je sportkleding op de juiste manier!


Was zo snel mogelijk

Wanneer je thuiskomt na een zware work-out zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om nog een was te draaien. Dit hoeft ook niet meteen, maar laat je vieze sportkleren niet langer dan een dag liggen. Doe je dit wel, dan zal de geur in het textiel trekken. Dat willen we natuurlijk niet, want dan wordt het een stuk moeilijker om die nare lucht er nog uit te krijgen. Was je sportkleding dus zo snel mogelijk!

Blijft de geur hangen?

Blijft de geur na een wasbeurt nog steeds in je kleding hangen? Dan heeft het geen nut om het nog een keer in de wasmachine te gooien. De geur is in het textiel getrokken en met alleen een wasbeurt zal dit niet veranderen. Gooi je kloffie eerst in een bak met koud water en een scheutje azijn. Laat dit gerust een half uurtje weken. Hierna even afspoelen, de wasmachine in en je kleding ruikt weer als nieuw!

Te veel wasmiddel

We zijn snel geneigd om nog meer wasmiddel in de wasmachine te gieten als onze kleding stinkt. Vooral als we de geur er niet uit krijgen. Hiermee bereik je echter het tegenovergestelde. Als er te veel wasmiddel in de wasmachine zit zal tijdens het spoelen niet al het wasmiddel worden weggespoeld. Alles wat er te veel in zat, blijft dus achter in de trommel. Hiervan gaat je kleding absoluut niet lekkerder ruiken, want wasmiddel is een voedselbron voor bacteriën. Hoe erg je kleding ook ruikt, een scheutje minder is beter. Zo was je je sportkleding dus niet minder goed.

Binnenstebuiten

Om te zorgen dat je dure (of niet zo dure) sportoutfit mooi blijft, is het beter om je kleding binnenstebuiten te wassen. Zo blijft je kleding langer mooi. Daarnaast is de binnenkant ook viezer dan de buitenkant. Dit zit namelijk tijdens het sporten de hele tijd tegen je bezwete lijf aan. Beter voor je kleding dus, maar ook voor de geur!

Wasverzachter

Het is verleidelijk om er even een extra scheut wasverzachter bij te gooien. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van die geur af. Dit wordt echter sterk afgeraden. Bij je sportkleding bereik je met wasverzachter namelijk niets goeds. Wasverzachter zorgt er namelijk juist voor dat nare geurtjes in je kleding blijft hangen. Het is dus het beste om helemaal geen wasverzachter te gebruiken bij het wassen van je sportgear, ook al gebruik je dit bij je dagelijkse wasjes wel altijd.

Volg dus de bovenstaande tips om je sportoutfit zo mooi mogelijk te houden en vieze geurtjes te verwijderen. Zo was je je sportkleding dus echt. Op deze manier stap jij voortaan lekker fris de sportschool in.

Lees ook

Zo was je je sportkleding op de juiste manier

5 redenen waarom 's ochtends sporten een goed idee is

Zo was je je sportkleding op de juiste manier

Sporten om je hersenen in conditie te houden

Zo was je je sportkleding op de juiste manier

Meer progressie? Met deze tips ga je sneller vooruit in de sportschool!