Kaas is een echte guilty pleasure. Het is niet per se gezond, niet heel goed voor het milieu, niet vegan proof, maar ooo zooo lekker! Wij vinden het heerlijk om bij de borrel een lekkere franse kaasjes te serveren, of als dessert een kaasplank te bestellen. Er zijn natuurlijk eindeloos veel soorten kaas. Hoe zorg je nou dat je de juist combinatie te pakken hebt? En hoe zorg je er voor dat je dit op een aantrekkelijke manier presenteert? Lees hier alles over een perfecte kaasplank samenstellen en wordt een echte kaaskenner! 

Keuzes keuzes keuzes

Bij het samenstellen van een kaasplankje komen veel verschillende keuzes kijken. Wij zetten een aantal dingen op een rijtje om over na te denken:

  • Waar koop je je kaas?
    Afhankelijk van je budget kun je natuurlijk prima bij de supermarkt terecht voor lekkere borrelkaasjes. De kaasboer op de markt heeft vaak ook veel keuze en tot slot is er natuurlijk altijd de kaaswinkel. In de supermarkt moet je het misschien een beetje zelf uitvogelen maar op de markt en bij de kaasboer kun je natuurlijk prima om advies vragen als je ergens over twijfelt. Tegenwoordig kun je zelfs online kazen bestellen of je maakt het jezelf helemaal gemakkelijk en besteld een kant en klare kaasplank.
  • Hoeveel verschillende kaasjes wil je aanbieden?
    Serveer je een kaasplank naast allerlei andere borrelhapjes en wil je het klein houden? Dan ga je waarschijnlijk voor rond de 3 kaasjes en moet je zorgen dat daar voor ieder wat wils bij zit. Ga je voor een uitgebreid aanbod, kies dan voor 7 verschillende kaasjes.
  • Dessert of borrel?
    Voor een kaasplank bij de borrel raden wij aan om op 100 gram per persoon te rekenen. Ga bij een dessert voor 50 gram.

Het belangrijkste van een kaasplank samenstellen: de kaas.

Er zijn verschillende kaasfamilies. Ze zijn ingedeeld naar pittigheid en zo kun je je kaasplank ook het beste indelen. Ben je nog niet zo’n ervaren kaasliefhebber? Ga dan voor wat meer zachte en lichte kaasjes. Ben jij een ervaren kaaskenner ga dan voor wat uitdagendere smaken. Houd bij een kaasplank samenstellen natuurlijk ook rekening met de wensen van je gasten. Natuurlijk hoef je het niet per se op die volgorde te eten en kun je lekker blijven snoepen van je favoriet. Het is een richtlijn waar je je aan kunt houden.

  1. Witschimmel- of wittekorstkaas
    De meest bekende voorbeelden hiervan zijn brie en camembert. Kaasplank samenstellen voor een datenight? Dan is het leuk om als witschimmelkaas voor de Coeur de Neufchâtel te gaan, deze wordt namelijk in de vorm van een hartje verkocht. Deze kaasjes zouden er voor zorgen dat er een laagje achterblijft in je mond waardoor de smaak van de komende kaasjes beter blijven hangen.
  2. Geit- en schapenkaas
    Deze kaasjes zijn fris van smaak. De bedoeling is dat je deze kazen als eerste of tweede kaas op je kaasplank plaatst omdat je smaakpupillen hiervan ‘wakker worden’. Bekende voorbeelden in deze categorie is de gewone geitenkaas, 50+ geitenkaas en percorino.
  3. Harde en halfharde kazen
    Voorbeelden hiervan zijn cheddar en manchego. Wil je een Hollandse touch aan je kaasplank geven of ook iets herkenbaars voor opa en oma serveren? Dan is dit het moment. Een oude kaas zoals een Assemburger leent zich hier perfect voor.
  4. Roodkorstkazen
    Hier wordt het al wat pittiger. De kaasjes hebben vaak letterlijk een rode korst.  Een voorbeeld van een rode korst kaas is een epoise. Dit zachte kaasje wordt ook wel lepelkaasje genoemd en het is leuk om als afwisseling naast de stukken kaas de epoise dan ook op een theelepel op de kaasplank te leggen.
  5. Blauwschimmelkaas
    Blue stilton, gorgonzola, roquefort. Allemaal voorbeelden van lekkere blauwe kaasjes. Deze kazen zijn vaak het pittigst van smaak en komen daarom als laatst op je kaasplank. Na een zware maaltijd helpen ze je spijsvertering goed op gang.

Presentatie

Natuurlijk kun je de gekozen kaasjes op een rijtje leggen en call it a day. Maar wil jij indruk maken met je kaasplank? Dan mag je deze tips en tricks niet missen.

  • Hoe zachter het kaasje, hoe moeilijker het is om de kaas op een hygiënische manier en nette manier van bord naar mond te krijgen. Daarom wordt een epoise dus vaak op een lepen geserveerd… Kies daarom lekkere crackers uit en presenteer deze op een speelse manier op je kaasplank. Ga voor een cracker met kruiden of wat zout voor bij de zachte kaasjes. Zo werken ze smaakversterkend, superlekker! Zie voor inspiratie de afbeelding hieronder.
    kaasplank samenstellen
  • Je kunt ook je eigen crackers maken door een lekker stokbrood of ciabatta in hele dunne sneetjes te snijden en even in de oven te grillen. Blijf er wel bij want doordat de plakjes zo dun zijn kan het snel verbranden.
  • Kies een mooie plank uit waar je de kaas op presenteert. Trek al je mooie schaaltjes en potjes uit de kast en doe daar chutney (vijgen of mango bijvoorbeeld) en mosterd in. Daarnaast is het ook heel lekker om wat trosjes druiven op de plank te leggen en een vijgenbroodje. Al deze ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop.
  • Verkruimel je harde kaas voor een leuk effect. Anders ligt het allemaal zo netjes op een rijtje naast elkaar, dit geeft de plank een wat speelser effect.
  • Zijn er gasten die niet zo van kaas houden of vegan zijn? Naast wat fruit en nootjes is het dan leuk om wat rauwkost zoals radijsjes, wortels en stukjes komkommers op de kaasplank te leggen. Dit zorgt ervoor dat de plank er kleurrijk en vrolijk uitziet en dat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen!

Extra’s

Wanna go the extra mile? Over kaas is net zoals over wijn heel veel informatie te vinden. Van herkomst tot productiewijze en manier van rijpen: over alles is nagedacht en is informatie te vinden. Heb je gasten over de vloer? Hoe leuk is het dan als je de kaasplank kunt presenteren met een leuk verhaaltje over iedere kaas? Wil je het helemaal afmaken, kies dan een bijpassende wijn bij je kaasplank. Hoe doe je dit?

  • Ga niet voor een volle, heftige rode wijn. Omdat kaas al een sterke smaak van zichzelf heeft wordt dit namelijk veel te heftig.
  • Hoe pittiger de kazen zijn die je hebt uitgezocht, hoe beter het is om een niet al te aanwezige wijn te kiezen. Hoe frisser de kaas hoe zachter de wijn, zoals bijvoorbeeld een Verdejo. Bij de harde kazen en blauwschimmels is een houtrijpe chardonnay bijvoorbeeld heel lekker.

We hopen je zo een handje te hebben geholpen bij het samenstellen van de kaasplank. Vanaf nu ben je kaasexpert. Wedden dat jouw kaasplank de show gaat stelen? Kun je geen genoeg van kaas krijgen, dan raden wij je aan deze kaasfondue eens te maken. Mmmm!