Polenta frietjes zijn een heerlijke knapperige snack. Tegenwoordig staat het op het menu van hippe café’s en afhaalrestaurants, maar vroeger was het eten voor de arme lui. In Noord Italië in de 15e eeuw begonnen ze voor het eerst met het bereiden van dit mengsel van granen. Polenta is eigenlijk een soort puree gemaakt van onder andere mais, waar je van alles mee kunt maken. In dit recept lees je hoe je er heerlijke knapperige frietjes van maakt!
Bereidingswijze polenta frietjes
- Bedek een ovenrooster met bakpapier en vet dit in met wat olijfolie.
- Verwarm de melk en de groentebouillon in een pan op middelhoog vuur.
- Zet het vuur wat lager en voeg de polenta toe, blijf dit ongeveer 5 minuten lang goed roeren totdat alle polenta is geabsorbeerd.
- Voeg de boter, zout, peper, oregano, tijm en rozemarijn toe.
- Meng alles door elkaar heen tot het goed is verdeeld.
- Verdeel de polenta nu over het ovenrooster. Zorg dat het hele rooster bedekt is met evenveel polenta.
- Laat dit minstens 2 uur in de koelkast staan.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
- Na 2 uur is de polenta wat steviger geworden, je kan de polenta nu in langwerpige frietjes snijden. Vervolgens smeer je ze in met olijfolie.
- Verdeel ze dan opnieuw over het ovenrooster en bak ze 30 minuten in de oven.
- Serveer de polenta frietjes met de cajun mayonaise en eet smakelijk!
Beredingswijze cajun mayonaise
- Pers de knoflook.
- Doe de mayonaise in een kommetje, voeg hier het citroensap, de knoflook en de cajunkruiden aan toe.
- Roer het goed door elkaar heen en maak eventueel af met wat zout en peper.
Benieuwd naar meer verrassende snacks? Probeer eens de Japanse vegetarische dumplings of deze sweet potato frietjes.