Barbecuen gaat om gezellig buiten eten, de geur van brandende kolen en vaak ook om vlees. Daarom is het best lastig om te bedenken wat je lekker op de BBQ kunt grillen als je vegetarisch eet. Maar gelukkig zijn er genoeg lekkere recepten te bedenken om van te smullen tijdens een vegetarische barbecue. Zoals deze lekkere spiezen, gemaakt van tofu. De bedenker is topchef Jamie Oliver dus het moet bijna wel lekker zijn. Check hier het recept!

Bereidingswijze

  • Snijd de sjalotten, lente ui en pepers fijn en snijd de knoflook in dunne plakjes. Maak vervolgens de gember klein door het stukje eerst te schillen en daarna te raspen.
  • Doe de sjalotten, lente ui, chilipeper, knoflook en gember in een verhitte koekenpan. Deze mix van smaakmakers mag voor 10 tot 15 minuutjes op laat vuur lekker garen.
  • Dan is het tijd om de marinade te maken. Jamie gebruikt verse peperkorrels en maakt die zelf klein, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je huis tuin en keuken pepermolen gebruiken.
  • Je hebt vervolgens een steelpannetje nodig. Doe hier de sojasaus en de suiker in samen met het korianderzaad en flink wat peper. Laat dit inkoken tot het een dik, glanzend geheel is. Daarna giet je het over in een ovenschaal of een ander bakje dat je vaak gebruikt om te marineren.
  • Snij de tofu in stukken en rijg ze op spiezen. Gebruik je houten spiezen? Laat die dan eerst een halfuur in water wellen. Anders zullen ze verbranden op de barbecue. Leg de spiezen vervolgens in de marinade. Liggen ze niet volledig ondergedompeld in de heerlijke mix? Doe er dan een paar scheppen overheen en draai de spiezen regelmatig om.
  • Dan is het tijd om geduldig te zijn… Laat de tofu minstens 2 uur marineren.
  • Leg de spiesen op de barbecue tot de tofu lekker krokant is. Blijf ze regelmatig omdraaien tijdens het grillen. Als je ze gaat serveren kun je ze nog een keer met de marinade overschenken.
  • Om nog iets extra’s bij de spiesen te serveren kun je met een dunschiller dunne linten komkommer maken. Meng die in een kom met de verse koriander en wijnazijn. Serveer is bij de knapperige tofu spiesen voor een frisse toevoeging.

Eet smakelijk en bedankt Jamie voor dit heerlijke recept!

Wil jij meer recepten van Jamie Oliver? Bekijk dan deze eens:

Pizza met druiven van Jamie Oliver 

Ontbijtdonuts met Griekse yoghurt en blauwe bessen