De zomer is begonnen en dat betekent dat het barbecue seizoen is aangebroken. Gezellig met vrienden in de tuin of op het balkon de kooltjes aansteken en lekker grillen. Een lekker borreltje erbij, een salade, stokbroodjes met dip. En wat natuurlijk niet mag ontbreken: gezonde barbecue saus. In kant-en-klare sauzen zit veel suiker en E-nummers. Maak deze gezonde barbecue saus lekker zelf en geniet op een verantwoorde manier. 

Bereidingswijze gezonde barbecue saus

Het is eigenlijk hartstikke simpel. Je maakt deze saus op basis van tomaat en voegt een mix van alledaagse en exotische kruiden toe. Om een mooie gladde saus te krijgen is het handig als je een blender hebt, anders zullen er wat stukjes in zitten maar dat doet natuurlik niets af aan de smaak.

  • Was de tomaten, haal de steeltjes eraf en snijd de onder en bovenkant van de tomaat af. Snijd de tomaat daarna in vieren of zo klein mogelijk als je geen blender hebt.
  • Meng het kokossuiker, de appelciderazijn, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, peper, zout en cayennepeper samen.
  • Meng dit in de blender op de hoogste stand of met een vork.
  • Als je een gladde substantie hebt, giet je dit over in een sauspan of kleine steelpan. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur.
  • Voeg hier de Jamaicaanse pimentbessen en het laurierblaadje aan toe.
  • Breng het geheel aan de kook en draai het vuur daarna laag. Doe een deksel op de pan en laat 10 minuten inkoken.
  • Roer af en toe even door.
  • Als de saus is ingedikt en minimaal 10 minuten op het vuur heeft gestaan mag je hem eraf halen. Laat de saus iets afkoelen.
  • Haal de pimentbessen en het laurierblad er uit. Dit zijn lekkere ingrediënten om iets op smaak te brengen, een stuk minder lekker om daadwerkelijk in je mond te hebben.
  • Giet de saus over in een weckpot en laat voor minimaal 10 dagen in de koelkast staan.

En zo maak jij een een heerlijke gezonde barbecue saus. Op zoek naar meer inspiratie voor je barbecue? Check hier 5 recepten voor zomerse salades die perfect zijn als sidedish bij je barbecue. Wist je trouwens dat je ook desserts kunt maken op de barbecue? Check deze heerlijke galette met perzik en roomijs bijvoorbeeld! Wil jij met iets origineels komen bij de barbecue voor de Vega’s? Dan is deze paprika carpaccio waar jij naar op zoek bent.