De bitterbal: een typische Nederlandse snack. Maar wat nu als je geen vlees eet? Of je wilt even minder vlees eten? Een bitterbal is een heerlijke snack, ietwat ongezond, maar precies groot genoeg om de honger de stillen. Om toch zorgeloos te kunnen snacken en deze typisch Nederlandse lekkernij niet te hoeven skippen: Vegetarische bitterballen gemaakt van kikkererwten!
TIP: Lekker met een van deze vegetarische recepten
Voorbereiding: 1 nacht voorbereidingstijd
De gedroogde kikkererwten dienen de gehele nacht in voldoende water in de koelkast gezet te worden. Wil je dat de bitterballen tijdens het frituren niet uit elkaar vallen, dan dien je dit te doen en geen kikkererwten uit blik te gebruiken.
Bereiding vegetarische bitterballen van kikkererwten
- Haal de kikkererwten uit de koelkast en laat ze uitlekken. Spoel ze een keer af met water en laat ze opnieuw uitlekken. In het mengsel wil je zo min mogelijk vocht hebben
- Maak met een staafmixer of een keukenmachine een puree van de kikkererwten
- Snij de ui fijn en pers de knoflook na het pellen
- Spoel ook de munt en koriander af en trek de blaadjes van het takje af
- Pak een kom en doe hierin de ui, knoflook, munt en koriander
- Voeg ook de tandorikruiden, komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe
- Pureer het geheel nogmaals en zorg dat er een goed kneedbaar deeg ontstaat
- Rol balletjes van het deeg, ter grote van een halve bitterbal
- Rol de balletjes door de bloem, daarna door een geklopt ei en daarna door paneermeel
- Verhit in een pan een laagje arachideolie tot 180 graden, zorg dat de balletje de ruimte hebben om ‘vrij te zwemmen’
- Bak de balletjes voor ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin kleuren
- Maak intussen de yoghurtdip
Bereiding yoghurtdip
- Pak een klein pannetje en verwarm deze op middelhoog vuur. Bak de sesamzaadjes voor 2 minuten op middelhoog vuur
- Pers de knoflook en snijd de blaadjes van de koriander en de munt klein. Snijd ongeveer 5 centimeter van de komkommer af en snij deze in zo klein mogelijke stukjes. De rest van de komkommer kun je in schijfjes snijden en naast de bitterballen serveren
- Rasp als laatste de gember fijn. Heb je geen rasp? Snijd hem dan zo klein mogelijk
- Pak een kom en doe hierin de yoghurt, knoflook, gember, koriander, munt, chilipoeder, komijnpoeder en de sesamzaadjes
Lekker dippen!