Net als iedereen een gelukkig nieuw jaar wensen, is het bijna standaard om een aantal goede voornemens voor jezelf te bedenken. Een voornemen dat ontzettend vaak voorkomt heeft wel iets met sporten te maken. Je wilt bijvoorbeeld een gezondere lifestyle of je wilt er het liefst een paar kilo af. De eerste dag zijn er dan ook veel mensen die zich aan deze doelen houden, maar dat houd al snel op.  Met deze tips zal jij je prima kunnen houden aan je goede voornemens in 2019!

Stel SMART doelen op

Als je voor goede voornemens doelen opstelt om te sporten, moet je er wel goed op letten dat je doelen wel haalbaar zijn. SMART doelen worden vaak op de werkvloer gebruikt, maar voor sporten, of simpelweg voor alles van doelen waar je je aan wilt houden komt de SMART techniek goed van pas. Door gebruik te maken van deze techniek in kleine stapjes maak je een doel al snel realistischer en beter haalbaar. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Kijk dus goed naar wat je wilt bereiken, wie er betrokken zijn, wanneer het gaat gebeuren, waar het gaat gebeuren en waarom je dit doel wilt bereiken. Het helpt ook om deze doelen op te schrijven op een groot vel papier of op een whiteboard zodat je er vaker naar kijkt. Doe dit overigens ook met een planning!

Maak genoeg tijd vrij om te koken

Eten is natuurlijk net zo belangrijk als het sporten zelf. Je kunt niet het een zonder het andere hebben. Met het bereiden van sommige (gezonde) maaltijden ben je vaak wel wat langer bezig. Als je ’s avonds thuiskomt van een dag werken heb je minder tijd of zin om in de keuken te staan. Daarom is het handig om van te voren wat maaltijden te bereiden. Plan in het weekend of aan het begin van de week een paar uur in om zoveel mogelijk maaltijden te bereiden. Als je doordeweeks al wat gezonde maaltijden in de koelkast hebt staan, heb je ook geen excuus om te cheaten!

Sport elke dag!

Sporten is niet eens alleen goed om bijvoorbeeld af te vallen. Als sporten nou eenmaal in je ritme zit, voel je je een stuk gelukkiger. Hoe actiever je bent, hoe energieker en sterker je je voelt. Wanneer je beter in je vel zit, is het ook makkelijker om je aan de rest van je dieet te houden.

 

Lees ook

Hoe kun jij je het beste houden aan je goede voornemens in 2019?

De basis: Hoe stel ik een trainingsschema samen?

Hoe kun jij je het beste houden aan je goede voornemens in 2019?

7 tips die je helpen om harder te rennen tijdens het hardlopen!