Yoga staat er om bekend dat het je lichaam rust geeft en je lekker kunt ontspannen. Hierdoor kan het je helpen aan een betere nachtrust. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten yoga. Zo heb je Hatha Yoga: een vorm van fysieke yoga, met daaromheen nog meer soorten. Maar wat houdt hatha yoga precies in?


Hatha Yoga: Zon & Maan

De naam Hatha is niet zomaar een naam. Zoals je misschien al wel weet, zitten er altijd diepe betekenissen achter de naam van de yoga-style. De naam vertelt eigenlijk altijd wat je bereikt bij het uitvoeren van de yoga-oefening. Hetzelfde geldt voor Hatha Yoga. ‘Ha’ staat voor zon: het mannelijke en actieve, en ‘Tha’ staat voor maan: het vrouwelijk en kalme. Hatha betekent dus een evenwicht brengen tussen twee tegenpolen, denk hierbij aan Yin en Yang, stilte en geluid, licht en donker, etcetera. Deze vorm van yoga richt zich vooral op de ‘zuivering’ van het lichaam. Dit leid vervolgens naar de zuivering van de geest.

Hatha Yoga: oefeningen

Hatha Yoga is de basis voor vele yoga soorten, onder andere Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga, Bikram Yoga, Yin Yoga en nog veel meer. Hierdoor bevat het dus veel oefeningen die je kunt verrichten. Begin bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening, gevolgd door Kriya’s. Kriya’s zijn lichamelijke reinigingstechnieken binnen de hatha yoga. Bij elke sessie is het belangrijk te beginnen met warming-up oefeningen. Je kunt ook een aantal yoga houdingen (asana’s) uitvoeren die de chakra’s en andere organen stimuleren. Trek hier ongeveer een uur tot anderhalf uur voor uit.

Hatha Yoga: wat zijn de effecten?

De effecten van Hatha zijn duidelijk te zien: het maakt je lichaam leniger, versterkt de spieren, kalmeert de geest en brengt ontspanning. Ook heeft het verschillende gezondheidsvoordelen. Het zorgt ervoor dat de bloedstroom toeneemt, het verlaagt de bloeddruk, het werkt ontspannend en verbetert de capaciteit van de longen. Andere voordelen van deze vorm van yoga zijn dat je een betere concentratie ontwikkelt, je meer energie hebt en je sterker je intuïtie volgt. Goede redenen dus om aan Hatha Yoga te beginnen!

Bekijk ook: