De laatste tijd komen mensen met steeds meer creatieve ideeën om wat meer variatie in het sporten te brengen. Bodypump, crossfit, noem het maar op. Nu is er ook voor yoga iets nieuws verzonnen: ‘Hot Yoga.’ Hierbij doe je allerlei yoga oefeningen in een groep. ‘Maar dit klinkt toch best normaal?’ zul je denken. Nou…dit is niet het geval. Het grootste verschil is dat de oefeningen gedaan worden in een ruimte waar het ruim 38°C is!

Wat is Hot Yoga en wat is hier goed aan?

Een andere naam voor Hot yoga is Bikram Yoga. In deze lessen, die rond de 90 minuten duren, worden 26 verschillende soorten yoga technieken beoefend. Daarnaast worden er twee ademhalingsoefeningen gedaan. Dit wordt allemaal gedaan in een ontzettend warme ruimte, de temperatuur hiervan is vaak boven de 38°C. Maar wat is hier nou het doel van? De warmte van de ruimte zorgt voor een aantal dingen. Misschien wel het meest opvallende is dat je veel meer gaat zweten door de warmte van de ruimte. Het zweten zelf heeft meerdere voordelen. Zo weert het je tegen ziektes en loost het veel afvalstoffen. De warmte zelf is vooral goed voor de spieren. Omdat de warmte inwerkt op je spieren, kun je soepeler bewegen en krijg je minder snel blessures. Maar dit is niet het enige, zelfs geestelijk heeft de Hot Yoga zijn voordelen. Er wordt geleerd hoe je met behulp van je ademhaling jezelf kunt kalmeren en anders omgaat met stressvolle situaties.

Voor wie is het geschikt?

Natuurlijk is het voor iedereen goed om fit te blijven. Sommigen zijn hier net wat meer mee bezig dan anderen, maar over het algemeen is het alleen maar goed om actief te blijven. Normaal is yoga voor veel mensen makkelijk te volgen, je hoeft er totaal geen expert in te zijn om het te kunnen. Toch is Hot Yoga wel een beetje anders op dit gebied. Er wordt gezegd dat Hot Yoga ook voor iedereen is, maar ook al zijn de oefeningen goed te doen, moet je wel rekening houden met de warme ruimte. Sommigen kunnen gewoon beter tegen de warmte dan anderen. De oefeningen gemengd met de warme temperatuur kunnen negatieve effecten op je hart hebben. Als je snel last heb van je hart of ademhalingsproblemen is het misschien handiger om de Hot Yoga even te skippen, je kunt altijd nog aan gewone yoga doen. Zelfs de mensen die er wel tegen kunnen, moeten goed opletten en vooral luisteren naar het lichaam. Het meenemen van een handdoek en een flesje water kan ook zeker geen kwaad!

Zie ook

Bij Hot Yoga ga je extreem zwetend je oefeningen door!

Alle nieuwe yoga soorten voor jou op een rijtje!

Bij Hot Yoga ga je extreem zwetend je oefeningen door!

Voel je vrij in je eigen lichaam met yoga