Maken we van roeien de nieuwe sporttrend in 2019?

 

Roeien, een opkomende sport dat steeds populairder wordt onder de crossfitters maar met name onder de student. Niet zo gek want het wordt ook wel dé studentensport genoemd. We moeten er wel bij vertellen dat wanneer je geen student bent je deze sport natuurlijk ook kunt beoefenen. Het is een goede full-body workout voor zowel mannen als vrouwen en alle leeftijden zónder kans op grote blessures. Het enige wat je nodig hebt is een ergometer (roeiapparaat) in de sportschool, thuis óf next level een roeiboot op het water.

Roeien is goed voor elk mens met een héle kleine kans op blessures

Wanneer je gaat roeien gebruik je heel veel delen van het lichaam. Zoals we al eerder hebben gezegd is de kans op blessures erg klein. Nu hoor ik je denken, hoe komt het dan dat je bijna tot geen blessures kan oplopen terwijl je alle delen van het lichaam gebruikt, sport is toch sport? Daar heb je helemaal een punt maar bij roeien hoeft je lichaam geen onverwachtse draaiingen te maken of klappen op te vangen. Je maakt namelijk telkens een hele geleidelijke en constante beweging. Wat daarentegen wel heel erg belangrijk is – is dat je een professional laat kijken naar de houding die je aanneemt. Op deze manier ben je er zeker van dat blessures niet op de loer liggen!

Spiergroepen

In één workout gebruik je wel 6 spiergroepen, daarnaast ben je direct bezig met het opbouwen van je conditie. Twee vliegen in één klap als je het ons vraagt!

De volgende spiergroepen worden aangesproken wanneer jij een full-body roeiworkout doet:

  • Bilspieren
  • Rugspieren
  • Biceps en triceps
  • Schouders
  • Buikspieren
  • Benen: kuiten, hamstrings, schenen en bovenbenen

De veelzijdigheid van de ergometer

Nu kun je in het wilde weg aan de slag gaan omdat je enthousiast bent geworden maar het is aan te raden om voor jezelf eerst een doel te stellen. Wanneer je aan de slag gaat zonder doel zal de training namelijk minder effectief zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je start met een rustige 1 km op de ergometer. Dit hoeft helemaal niet een snelle kilometer te zijn want het is belangrijk dat je aanvoelt wat het doet met jouw spieren. Dit aantal minuten bouw jij elke keer een stukje voor jezelf uit waardoor je progressie zal gaan zien.

Conditietraining op de ergometer

Omdat een ergometer heel erg veelzijdig is voor je lichaam hoef je ook minder lang te trainen voor het doel dat jij graag wilt behalen. Bij een roei conditietraining gelden geen andere regels dan bijvoorbeeld bij een hometrainer. Het enige hoe jij conditie kunt opbouwen is door een hoge intensiteit af te wisselen met een lage intensiteit. Op deze manier vraag je van je lichaam om zich telkens aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Op een ergometer is het bij een hoge intensiteit van belang dat je het aantal slagen, hiermee bedoelen we de aanzet tot en met het terugrollen, omhoog brengt. Wanneer je dit volgens jouw schema hebt volgehouden kun je een periode van rust inbouwen. Op deze manier geef je – je spieren en je hart de tijd om op adem te komen. Ook hier geldt dat wanneer je schema aangeeft het tempo op te bouwen de aantal slagen per minuut weer opgebouwd worden.

Krachttraining op de ergometer

Naast het opbouwen van conditie, bouw je tegelijkertijd spierkracht op. Je kunt je spieren trainen door gebruik te maken van de  verschillende weerstanden waar het apparaat over beschikt. De weerstanden variëren van 1 tot en met 10. Weerstand 1 wordt als licht ervaren, dit ten opzichte van weerstand 10 dat zwaarder wordt ervaren. Tijdens de sets van je conditietraining is het mogelijk om per set de weerstand aan te passen. Zo kun je bij een hoge intensiteit de weerstand zo licht maken als je wilt en bij een lage intensiteit het juist heel zwaar maken.

Hopelijk ben je enthousiast geworden en durf je het nu wél aan om dat roeiapparaat op te stappen in de sportschool.

Succes met trainen!