Heb jij nog een springtouw in je kast liggen? Of gebruik je hem al elke dag? Een springtouw is een ideaal attribuut voor een intensieve workout. Vooral voor je conditie doet deze sport – ja het is een sport – wonderen. Maar ook de kracht in benen wordt verhoogd, je werkt aan je snelheid, coördinatie, houding en concentratie! Moeten we je echt nog overtuigen? Omdat enkel ‘zo snel mogelijk proberen te springen’, wellicht op den duur een beetje saai wordt: een 10 minuten durende workout met een springtouw!

Waar let je op tijdens het springen?

Hoewel het springen een gemakkelijke klus lijkt, moet je aan een aantal dingen denken. Dit doe je om eens sportblessure te voorkomen of geen last te krijgen van je spieren na het springen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je niet onnodig hoog gaat springen. Zet je knieën niet op slot, dit is niet goed voor je gewrichten bij de landing. Buig juist een heel klein beetje door je knieën wanneer je landt. Laat de draai voor het touw vanuit je polsen komen en niet vanuit je hele armen. En allerlaatst: spring op je voorvoet en probeer niet te zwaar te springen. Weet je van jezelf dat je snel last hebt van je gewrichten? Dan kun je deze workout ook op een trampoline uitvoeren!

De 10 minuten durende workout

Pak allereerst een stopwatch of gebruik je telefoon om de tien minuten te timen. Hierna kun je in je hoofd meetellen of je legt de stopwatch of je telefoon op een plek waar je de tijd op kunt zien.

 1. 2 minuten – Basic jump
  Begin met een basic jump. Niet te hoog, niet te laag en houd je voeten bij elkaar.
 2. 10 seconde rust
 3. 1 minuut – Jumping jacks
  Spring wederom niet te hoog, niet te laag, maar zeg je voeten bij de landing nu uit elkaar neer. Spring je omhoog, dan spring je weer met je benen bij elkaar
 4. 15 seconde rust
 5. 2 minuten – Linkerbeen, rechterbeen
  Spring om en om op je linker en je rechter been. Je springt en landt dus telkens op 1 been
 6. 10 seconde rust
 7. 1 minuut – Linkerbeen
  Spring 1 minuut lang enkel op je linkerbeen, je rechterbeen blijft dus constant in de lucht
 8. 15 seconde rust
 9. 1 minuut – Rechterbeen
  Spring 1 minuut lang enkel op je rechterbeen, je linkerbeen blijft dus constant in de lucht
 10. 10 seconde rust
 11. 2 minuten – Double trouble
  We sluiten de workout heel goed af! Spring heel erg hoor en probeer het touw in plaats van 1 x, nu 2 x onder je voeten door te zwaaien in één sprong.

Of wellicht om even op te warmen

Naast deze intensieve workout, kun je ook touwtje springen om je lichaam op te warmen voor een andere training. Je draagt een springtouw altijd gemakkelijk bij je en kunt de oefeningen eigenlijk op elke plek uitoefenen.

 

Lees hier waarom trampolinespringen ook supergoed is voor je conditie. Ga je liever voor een mainstream workout dan is deze Tabata zeker een aanrader.