Heb jij nog een springtouw in je kast liggen? Of gebruik je hem al elke dag? Een springtouw is fantastisch voor een leuke en intensieve workout. Vooral voor je conditie doet deze sport – yes het is een sport – wonderen. Maar ook de kracht in benen wordt verhoogd en je werkt aan je snelheid en concentratie! Omdat enkel ‘zo snel mogelijk proberen te springen’, wellicht op den duur een beetje saai wordt: een 10 minuten durende workout met een springtouw!

Waar let je op tijdens het springen?

Hoewel het springen een gemakkelijke klus lijkt, moet je aan een aantal dingen denken. Dit doe je om eens sportblessure te voorkomen of geen last te krijgen van je spieren na het springen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je niet onnodig hoog gaat springen. Zet je knieën niet op slot, dit is niet goed voor je gewrichten bij de landing. Buig juist een heel klein beetje door je knieën wanneer je landt. Laat de draai voor het touw vanuit je polsen komen en niet vanuit je hele armen. En allerlaatst: spring op je voorvoet en probeer niet te zwaar te springen.

De 10 minuten durende workout

Pak allereerst een stopwatch of gebruik je telefoon om de tien minuten te timen. Hierna kun je in je hoofd meetellen of je legt de stopwatch of je telefoon op een plek waar je de tijd op kunt zien.

 1. 2 minuten – Basic jump
  Begin met een basic jump. Niet te hoog, niet te laag en houd je voeten bij elkaar.
 2. 10 seconde rust
 3. 1 minuut – Jumping jacks
  Spring wederom niet te hoog, niet te laag, maar zeg je voeten bij de landing nu uit elkaar neer. Spring je omhoog, dan spring je weer met je benen bij elkaar
 4. 15 seconde rust
 5. 2 minuten – Linkerbeen, rechterbeen
  Spring om en om op je linker en je rechter been. Je springt en landt dus telkens op 1 been
 6. 10 seconde rust
 7. 1 minuut – Linkerbeen
  Spring 1 minuut lang enkel op je linkerbeen, je rechterbeen blijft dus constant in de lucht
 8. 15 seconde rust
 9. 1 minuut – Rechterbeen
  Spring 1 minuut lang enkel op je rechterbeen, je linkerbeen blijft dus constant in de lucht
 10. 10 seconde rust
 11. 2 minuten – Double trouble
  We sluiten de workout heel goed af! Spring heel erg hoor en probeer het touw in plaats van 1 x, nu 2 x onder je voeten door te zwaaien in één sprong.

Of wellicht om even op te warmen

Naast deze intensieve workout, kun je ook touwtje springen om je lichaam op te warmen voor een andere training. Je draagt een springtouw altijd gemakkelijk bij je en kunt de oefeningen eigenlijk op elke plek uitoefenen.

Lees ook

Intensieve 10 minuten durende workout met een springtouw

Touwtje springen: is dit de nieuwe workout?

Intensieve 10 minuten durende workout met een springtouw

Dit is waarom je nú een kettlebell moet aanschaffen!