Er is altijd een grote groep die wilt beginnen met hardlopen, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Het is altijd spannend om een nieuwe uitdaging aan te gaan, maar dat maakt het juist ook leuk! Je hebt er nog geen verstand van, maar haal je hardloopschoenen maar alvast uit de kast! Hier zijn 5 handige tips voor beginnende hardlopers.

5 handige tips voor beginnende hardlopers


Kies een realistisch doel

Een realistisch doel is de eerste stap die je moet nemen, want zonder realistisch doel kom je nergens. Hardlopen heeft tijd nodig en oefening baart kunst. Gun jezelf de tijd en maak het jezelf niet te moeilijk! Het heeft geen zin om nu elke dag te gaan rennen, je hebt ook rustdagen nodig en die moet jij jezelf ook gunnen. Dit kan alleen doormiddel van een realistisch doel.

Bouw het langzaam op

Meteen al veel kilometer lopen, kan niemand volhouden. Dat is onmogelijk, tenzij je Usain Bolt heet. Iedereen moet ergens beginnen. Ook de beste en snelste hardlopers zijn ergens beneden aan de ladder begonnen. Wat dus heel belangrijk is: opbouwen! Begin met het rennen en lopen van weinig kilometers en bouw dit langzaam op. Je zult jezelf alleen maar teleurstellen als jij je doel gelijk te hoog zet en dus niet haalt. Doe het langzaam en blijf realistisch. Als je na een paar dagen nog geen resultaat ziet, wees dan niet meteen teleurgesteld. Het heeft tijd nodig en gebeurt niet meteen. Alleen zo houd jij het langer vol en kom je uiteindelijk dichterbij je doel.

Maak gebruik van muziek

Als je aan het rennen bent, maakt een muziekje in je oren het hardlopen al veel verdraagzamer. Als je lekkere muziek opzet, zal jij je spierpijn ook wat meer vergeten. Muziek is heel motiverend en zorgt voor een regelmatig ritme. Kies daarom een liedje met een goede beat en jij rent iedereen er uit.

Wissel regelmatig tussen rennen en lopen

Wat de gouden tip is als jij wilt gaan beginnen met hardlopen, is dat je moet afwisselen tussen rennen en wandelen. Focus op je voeten, in plaats van op de kilometers. Het is heel belangrijk dat jij tussen het rennen ook wat pauzes neemt om stukjes te wandelen. Tussenstops zijn belangrijk voor beginners. Probeer eerst eens een paar weken een bepaald schema aan te houden die wisselt tussen hardlopen en wandelen. Je kunt je schema dan langzaam wat veranderen, zodra je dit vlekkeloos kunt volhouden.

Neem een hardloop maatje

Tegenwoordig is het niet moeilijk om een hardloopmaatje te vinden. Als je alleen al naar buiten kijkt vindt je er al één. Hardlopen met iemand anders is al een stuk leuker dan in je eentje. Iemand moet jou motiveren en op hetzelfde niveau zitten als jij. Of het nou een goede vriendin van je is of iemand die je hebt leren kennen in de sportschool, het maakt het hardlopen een stuk makkelijker en gezelliger.


Lees ook:

Hardlopen helpt bij vermoeidheidsklachten

Winter en hardlopen; hoe houd je dit vol?

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?