Zelf houd ik enorm veel van zwemmen. Het geeft me een vrij gevoel. Vooral als ik dan diep adem haal en onder water duik, dan heb ik het idee dat ik even word afgesloten van de wereld. Dan ben ik even helemaal alleen, onder water. Herken je dit ook? Wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ben, in een druk zwembad of in de zee. Wanneer ik dan onderwater duik, hoor ik het geschreeuw en gesnater niet meer. Even weg van de hectiek, toch? Dat ik gelukkig word van zwemmen, dat is een feit, maar wat zijn nou eigenlijk nog meer voordelen van zwemmen? Ik ging opzoek naar: ‘Waarom zwemmen zo goed voor je is.’

Zwemmen is goed voor je spieren

Tijdens het zwemmen beweeg je jouw gehele lichaam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen, dan beweeg je natuurlijk vooral je benen. Zwemmen wordt daarom ook wel een allround sport genoemd. Wanneer je op het water drijft, zetten je spieren een soort van tegendruk, het water ‘draagt’ je lichaam en hierdoor train je al je spieren evenwichtig.

Zwemmen werkt kalmerend

Wanneer je in het dagelijks leven veel stress ervaart, is zwemmen ideaal voor je. Al je spieren ontspannen. Natuurlijk span je je spieren aan wanner je baantjes gaat trekken, maar wanneer je ‘vrij zwemt’ of je jezelf laat drijven, zul je merken dat je spieren al na een kwartiertje ontspannen. Je kunt je hoofd leegmaken en wanneer je onder water zwemt sluit je jezelf nog beter af van de prikkels van buitenaf. Na afloop zul je merken dat je helemaal zen bent!

Zwemmen maak je gelukkig

Tijdens het zwemmen, oké sowieso tijdens het sporten, komt er endorfine vrij in je hersenen. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, het stofje geeft je een gelukkig gevoel. Door veel te zwemmen zit je dus lekkerder in je vel.

Zwemmen helpt met revalideren

Wanneer je een blessure hebt opgelopen is het heel waarschijnlijk dat je wel nog kunt zwemmen. Natuurlijk is het verstandig om eerst je arts of fysiotherapeut te raadplegen, maar vaak kun je nog simpele baantjes trekken. Wanneer je een blessure hebt opgelopen, kun je veel sporten vaak niet meer uitvoeren. Tijdens het zwemmen belast je niet veel spieren en je hoeft daarom niet stil te zitten tijdens je blessure. Mede daarom is zwemmen zo gezond!

Zwemmen is goed voor je longen

Wanneer je baantjes trekt, train je je ademhalingsspieren. Je longcapaciteit zal daardoor beter worden. En het gevolg hiervan is dat je lichaam efficiënter zuurstof kan vervoeren. Hierdoor raak je dus tijdens het baantjes trekken, sporten of hardlopen minder snel buiten adem.

Zwemmen is goed voor je conditie

Natuurlijk vertelde we je net dat je tijdens het zwemmen niet veel spieren belast, maar dit betekend niet dat je de spieren niet gebruikt. Naast hardlopen en fietsen is zwemmen ook een cardiosport. Bij een cardiosport train je vooral je conditie. Je zult merken dat je conditie enorm groeit wanneer je vaker zwemt.

Probeer bijvoorbeeld iedere week in ieder geval twee keer baantjes te trekken.

Zwemmen helpt bij het afvallen

Baantjes trekken is een goede manier om wat kilo’s kwijt te raken. Wanneer je een uur intensief traint verlies je namelijk 500 tot 750 calorieën. De reden van deze hoge vetverbranding is de hoeveelheid aan spiergroepen die je gebruikt tijdens het zwemmen. Voor mensen met overgewicht kan zwemmen dus een goede eerste stap richting een gezondere levensstijl zijn. Het kost relatief weinig energie en toch verlies je een hoop calorieën.

Tip: In deze spa in Japan kun je zwemmen in een bad gevuld met rode wijn.

Waarom zwemmen zo goed voor je is

Wat zijn de beste sporten voor je gezondheid?

Waarom zwemmen zo goed voor je is

De sporten waarmee je de meeste calorieën verbrandt