Mensen die sporten hebben vaak een bepaald doel voor ogen. Sommigen willen afvallen, anderen willen een betere conditie opbouwen. Vaak hebben zij al uitgezocht wat ze ervoor moeten doen om die doelen te bereiken, maar wanneer bepaalde oefeningen alleen op dat doel zijn gericht, wordt de rest van je lichaam een beetje vergeten. Toch zijn er genoeg sporten waar je een ‘full package’ hebt. Deze sporten zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je spieren, hart en zelfs je mentale gezondheid. En het leuke hiervan is dat de beste sporten voor je gezondheid de meest alledaagse sporten zijn!

Zwemmen

Een van de grootste voordelen van zwemmen is dat het positieve effecten heeft op je hele lichaam, van top tot teen. Het eerste wat opvalt als je zwemt is dat je totaal gewichtloos bent in het water, dit maakt het makkelijker voor iedereen om deze sport te doen. Het handige van zwemmen is dat je alles in je lichaam beweegt. Van een paar baantjes per week trekken bouw je meerdere dingen op zoals kracht, spieren en conditie. Dit is natuurlijk niet na een keer zo. Je zult het vooral na de eerste paar keren in je spieren voelen. Bij zwemslag train je andere spiergroepen. Daarnaast is zwemmen ook nog eens goed voor je hart, longen en kan het volgens onderzoek erg goed helpen tegen stress.

Tennis

Net als bij zwemmen, beweeg je bij tennis je hele lichaam. Zo beweeg je je benen constant door te rennen en te springen om de bal te raken. Door het raken van de tennisbal, moet je ook kracht zetten in je armen. Je romp doet dus ook veel, vooral je schouders en bovenrug. Door tennis neemt ook je zuurstof toe, dit helpt met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen in je spieren. Je bent constant aan het rennen of springen, hierdoor verbrand je ook nog eens veel calorieën.

Fietsen

Het is vast geen verrassing om te horen dat fietsen erg gezond voor je is, het is in Nederland een van de normaalste zaken van de wereld om regelmatig te fietsen maar misschien wist je nog niet waar het precies goed voor is. Ook met fietsen bouw je spieren op. Vooral rond je bilspieren, hamstrings, bovenbeenspieren en je kuiten begin je al snel verschil te merken. Door te fietsen stijgt je hartslag. Het bloed pompt sneller door je lichaam en verbrand calorieën. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat door regelmatig fietsen, de kans op hartziektes en kanker verminderd. Daarnaast is het ook heel rustgevend om in een rustig gebied te fietsen, het liefst in de natuur.

Zie ook

Wat zijn de beste sporten voor je gezondheid?

Waarom sporten en bewegen goed is voor ouderen!

Wat zijn de beste sporten voor je gezondheid?

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van sporten en bewegen?