Yin yang yoga is een yogavorm die de voordelen van yin yoga combineert met die van yang yoga. Maar… wat zijn yin en yang nu precies? En spreken die twee elkaar niet tegen? Hieronder lees je hoe yin yang yoga precies in z’n werk gaat, welke voordelen je er uit haalt en wat yin en yang nu feitelijk zijn.


Yin en yang

Yang en yin zijn termen waarmee in de oosterse filosofie, met name het Taoïsme, een onderscheid wordt gemaakt tussen de twee tegengestelde krachten en energieën waar de wereld uit bestaat. Yin is de vrouwelijke, rustige kracht, maar ook het donkere en koele. Yang is de mannelijke kracht en is eerder energetisch, wordt ook wel de scheppende kracht genoemd en toont zicht in het lichte en hete. Alles en iedereen bezit over yin en yang: in ieder wezen vindt je de twee krachten terug, in een evenwicht dat uniek is aan het wezen zelf. Beide krachten zijn ook evenwaardig. Bovendien kunnen ze niet zonder elkaar bestaan, en bevat alles wat yin is een element dat yang is en omgekeerd. Uit yin ontstaat yang, en uit yang ontstaat yin.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij veel aandacht wordt besteed aan elke houding. Je gaat aan een heel gestaag tempo te werk met elke pose, en gaat steeds op zoek naar wat goed voelt en wat je lichaam kan. Het is een meer herstellende yoga vorm, waar ook veel aandacht besteed wordt aan pranayama – de ademtechnieken van yoga.

ying yang yoga
PHOTO BY FANCYCRAVE.COM

Yang yoga

Bij een yang yoga sessie ligt het tempo wat hoger. Daar zit echter niet het voornaamste verschil. Wat yang yoga van yin yoga onderscheidt is de aandacht voor de kracht in ons lichaam. Je werkt tijdens zo’n sessie dus meer met je lichaamseigen kracht en gaat die ook uitgebreid onderzoeken. Tijdens yang yoga oefeningen wordt je steeds geconfronteerd met de kracht en energie van je lijf, en zoek je een manier om die in goede banen te leiden.

Yin yang yoga

Yin yang yoga is een fusie van yin yoga en yang yoga. Het combineert dus het zachte, aandachtige en rustige van yin yoga met het vurige en krachtige van yang yoga. Je begint zo’n yin yang yogasessie op yin wijze: rustige, tragere oefeningen met veel aandacht voor de ademhaling. Zo bouw je langzaam op naar het yang gedeelte van de les. Daar vereisen de oefeningen meer inspanning en kracht, maar dankzij de voorbereidende yin opwarming zouden de houdingen minder belastend zijn. De les wordt vaak afgesloten met enkele yin oefeningen en een korte yin meditatie. Zoals je ziet spreken de yin en yang elementen elkaar helemaal niet tegen: ze ondersteunen en vullen elkaar aan!

Ook leuk: deze yoga workout wordt je nieuwe favoriet!

Lees ook

Wat is ying yang yoga?

Alles over Yin Yoga en wat het voor jou kan betekenen

Wat is ying yang yoga?

Alle nieuwe yoga soorten voor jou op een rijtje!

Wat is ying yang yoga?

De perfecte yoga oefeningen voor achter je bureau