Je leeft op fruit, salades, soepjes, sapjes en tóch val je niet af! Hoe dat kan? In veel producten zitten meer calorieën of meer toevoegingen (die je niet nodig hebt) dan je eigenlijk in eerste instantie verwacht. Daarom worden ze ook wel de “stiekeme dikmakers” genoemd. Hieronder een lijstje met 10 voorbeelden.
1. Soep
In eerste instantie denk je natuurlijk dat soep ongelofelijk gezond is. Dat is het ook, maar alleen als je het zelf vers maakt. Die soepjes uit de supermarkt daarentegen bevatten een hele hoop zooi! Denk aan bindmiddel, bewaarmiddelen, suiker (!), zetmeel, zout etc. Allemaal toevoegingen die we absoluut niet nodig hebben. Als graag soep eet, kun je het dus beter zelf maken. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Denk aan het pureren van groenten in de blender, wat kokosmelk erbij en voila, of probeer deze wortel pastinaak soep eens!
2. Salades
Ja salades vallen ook onder de stiekeme dikmakers, want niet alle salades zijn even gezond. Natuurlijk zijn de sla en de groenten hartstikke goed voor je, weinig kcal en vitamines en mineralen. Helaas bestaan de salades (zeker op de menukaart van onze favoriete restaurantjes) niet alleen maar uit groenten. Want wat maakt de salades in de restaurants lekker dan die bij ons thuis? De geitenkaas, noten, honing, spekjes en dressing. Als je alles bij elkaar op telt, zijn dat een hele hoop vetten en een hele hoop calorieën. Het is verstandiger om maar 1 of 2 toppings naast je groenten te nemen en een magere (zelf gemaakte) dressing of gewoon een klein beetje olijfolie en azijn te gebruiken.
3. Fruit
Als je wilt afvallen eet dan 2 a 3 stuks fruit per dag. Om de ergste fruitsuikers te vermijden kun je het beste ook deze suikerbommetjes niet te veel eten: kersen, druiven, vijgen, ananas en bananen. varieer met fruit dat weinig suiker bevat zoals appels, peren, aardbeien, kiwi’s en sinaasappelen. Kies naast fruit ook eens voor groenten als tussendoortje.
4. Avocado
Avocado is ontzettend gezond en zit boordevol gezonde vetten en vitaminen. Maar vergis je niet, het is een ongelofelijke caloriebom! In 1 gemiddelde avocado zitten namelijk 322 kcal! Een halve avocado per dag, in de salade, smoothie of gewoon los, is dus eigenlijk al voldoende.
5. Gezonde koeken en tussendoortjes
Niet alle “gezonde” koeken zijn ook slim om te eten. Zeker niet als ze ook nog eens per 2 of 3 verpakt zijn. Het ideale tussendoortje bevat namelijk zo’n 100kcal (en natuurlijk zo min mogelijk suikers). Vaak betekent dit dat je eigenlijk maar 1 van de 3 koekjes kan eten. Zoek dus naar een tussendoortje, bijvoorbeeld een mueslireep of proteinereep die per 1 verpakt is en ongeveer 100kcal bevat. Zo kom je ook niet in de verleiding om er meer van te eten.
6. Noten
Hoewel noten vol goede dingen zitten – eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen – bevatten ze ook veel calorieën. 100 gram nootjes kan al snel 600 kcal bevatten. Een klein handje per dag (zo’n 20 a 30g) kun je natuurlijk wel gewoon eten als tussendoortje. (ongezouten) Walnoten en amandelen zijn bijvoorbeeld een goede keuze.
7. Fruitsapjes en smoothies
Dat fruitsap van de supermarkt vol toegevoegde suikers zit, weten we al wel langer. Maar dat verse sinaasappelsap en smoothies ook slecht zijn, dat wist je misschien nog niet! In een smoothie zitten vaak 4 tot 6 stukken fruit verwerkt en dat zijn dus te veel natuurlijke suikers, dit zorgt ervoor dat je al snel aan je dagelijkse suiker behoefte zit. Vind je smoothies wel erg lekker? Maak ze dan zelf, met iets minder fruit en wat groenten. Geen idee hoe? Probeer deze gezonde (en hele lekkere) groene smoothie om te beginnen.
8. Je favoriete café latte
Misschien wist je het al, of misschien wilde je het liever niet weten! Café latté’s zijn echte (niet-zo) stiekeme dikmakers! Small = 200 kcal & large = 341 kcal. Tel daar nog een shot vanille bij en een schepje suiker en je zit makkelijk aan 380 kcal, wat overeenkomt met een broodmaaltijd. Nou hoef je jezelf je favoriete drankje echt niet te ontzeggen, maar misschien is het slim om hem i.p.v. dagelijks, naar 1x per week te drinken. Verder kun je gerust zwarte koffie drinken, of ooit van een white Americano gehoord? Een “large” white Americano is namelijk maar 45 kcal.
9. Je dagelijkse schep Granola
De basis van granola is gezond: haver, fruit en noten. Wat ervoor zorgt dat deze tussen de stiekeme dikmakers staat? De honing of suiker die wordt toegevoegd en de olie waarin het gebakken wordt. Hoe kun je het gezonder maken? Maak het lekker zelf! Het recept vind je hier! Of vervang het voor havervlokken. Maak ’s morgens een warme havermoutpap of strooi de vlokken over je portie yoghurt met fruit en je bent wél gezond bezig.
10. Vlees vervangers en groenten burgers
De groenten in groenteburgers worden samengehouden door een grote hoeveelheid vet en/of zetmeel. En dat geldt voor al het bereide vegetarische eten. Zo kan het wel: kies voor tofoe, tempé, seitan of peulvruchten als vervangmiddel.
Lees ook:
Zijn ontbijtgranen nou echt gezond?
Je full-timebaan maakt je dikker en dit is waarom!