Het is bewezen, 6 op de 10 Nederlandse mannen zijn te dik, bijna de helft van de vrouwen heeft overgewicht en blijkbaar is een hoop hiervan te verklaren op het werk. Een studie van de Amerikaanse website Careerbuild wijst namelijk uit dat 2 op de 5 mensen met een full-timebaan aankomen op het werk. Wat blijkt?  44% van de werknemers kwam aan op het werk. 25% kwam gemiddeld 4,5 kilo aan en 14% van de deelnemers kwamen zelfs 9 kilo aan. Maar wat zijn dan de stiekeme dikmakers? Hieronder dé 5 reden waarom zoveel mensen aankomen op het werk.

  1. Eten door stress

We kennen het allemaal wel, zodra die deadline steeds dichtbij komt, gaat vaak ook de snack-la open. In een studie van onderzoekers van de Monell Chemical Senses werd ontdekt dat er zich in onze mond receptoren bevinden die reageren op het stress hormoon. Stress heeft op deze manier invloed op onze “zoete smaak”. Oftewel, we krijgen meer zin in die donuts die ze in de kantine verkopen en zijn ook eerder geneigd deze te gaan halen.

  1. Zakelijk reizen

Wanneer je voor je full-timebaan veel op zakenreis gaat loop je meer kans om aan te komen. Naast het vaak ongezonde eet aanbod, is het bioritme vaak uit balans door minder en slechter slapen, wordt er vaker alcohol genuttigd en hebben mensen die veel onderweg zijn vaak meer last van stress.

  1. De bureaustoel

Mensen met een full-timebaan op kantoor bewegen overwegend minder. Het is dus ook niet heel gek dat als je gedurende de hele dag zit je meer kans hebt om aan te komen. De grootste spiergroep in je lichaam, je benen, gebruik je vrijwel niet en dit is van invloed op de snelheid waarmee vet en suiker worden verwerkt in het lichaam. Hierdoor vormt een hoger risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

  1. Zakelijke lunches

Over het algemeen worden er tijdens de (zakelijke) lunches niet de meest gezonde keuzes gemaakt of is de mogelijkheid tot een gezonde keus er niet. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wie vaak eet met zijn/haar collega’s sneller hen (ongezonde) gewoontes of keuzes volgt. Voorbeeld: Als 4 collega’s kiezen voor een ongezonde hap, is nummer 5 ook sneller geneigd hierin mee te gaan.

  1. Tot laat in de avond doorwerken

Wanneer er deadlines zijn, moet er doorgewerkt worden. Soms ook in de avond/nacht. Dit leidt helaas vaak tot onrustige of korte nachten met meer snacken vlak voor het naar bed gaan. Daarnaast blijkt dat minder dan 7 uur slaap invloed heeft op je ghreline (hongerhormoon), wat weer invloed heeft op je stress hormoon. En ondertussen weten we dat stress niet echt bevorderlijk is voor je slanke taille!


Lees ook:

Een rommelige werkplek blijkt slecht voor je brein!

Waarom werken op steeds dezelfde plek, goed is voor je geheugen.

Fulltime baan en meer bewegen? Probeer deze mini werkplek-workout