Ondanks dat Italiaanse chefs er om bekend staan om heel avontuurlijk en experimenteel te zijn, gaat er niets boven de klassiekers. Wij hebben een verzameling van de lekkerste traditionele en minder traditionele gerechten voor jullie verzameld. Van frisse zomerse salades tot hartverwarmende lasagne’s en pasta’s. Lees snel verder voor onze favoriete Italiaanse recepten!


1. Panzanella (Toscaanse broodsalade)

panzanella

Dit van oorsprong Toscaanse recept is perfect als lunch, bijgerecht of zomerse maaltijd. De Italianen gebruikten vroeger hun oude brood om in deze salade te verwerken. En dat deden ze heel goed!

Recept: Panzanella (Toscaanse broodsalade)

2. Spaghetti alle vongole

via greatitalianchefs.co.uk

Nog zo’n klassieker: Spaghetti alle vongole! Een heerlijk bord pasta gevuld met kokkels, knoflook en peterselie. Redelijk simpel, maar super lekker!

Recept: Spaghetti alle vongole

3. Tagliatelle met geroosterde tomaatjes en burrata

tagliatelle met geroosterde tomaatjes
via deliciousmagazine.co.uk

Voor iedereen die ook zo dol is op burrata hebben we dit heerlijke recept! Tagliatelle met geroosterde tomaatjes, basilicum en burrata. Super lekker en romig!

Recept: Tagliatelle met geroosterde tomaatjes en burrata

4. Pasta al limone

citroen pasta

Deze citroenpasta is naast fris ook heerlijk romig! Met slechts enkele ingrediënten bewijst deze pasta dat je voor een lekker recept niet veel nodig hebt!

Recept: Pasta al limone (snelle citroenpasta) 

5. Cannelloni met ricotta en spinazie

cannelloni met ricotta en spinazie
via greatitalianchefs.co.uk

Er gaat natuurlijk weinig boven een heerlijke Italiaanse lasagne, maar deze cannelloni is wat ons betreft een heelrijke variatie! Gevuld met ricotta en spinazie is dit een heerlijk Italiaans recept.

Recept: Cannelloni met ricotta en spinazie

6. Ultieme vegetarische lasagne met champignons

vegetarische lasagne

Zoals we al zeiden: er gaat weinig boven een lasagne. Deze verrukkelijke lasagne met champignons bewijst dat maar weer eens. Perfect voor als je toe bent aan een bordje comfort food.

Recept: ultieme vegetarische lasagne met champignons

7. Arancini (Siciliaanse risotto balletjes)

arancini

Naast het gebruiken van weinig ingrediënten, weten de Italianen de ingrediënten díe ze gebruiken, optimaal te benutten. Ze kookten vroeger vaak een grote pan risotto. Als ze hier van over hielden maakten ze er de volgende dag arancini van. Heerlijke risottoballetjes gevuld met kruiden en mozzarella.

Recept: Arancini (Siciliaanse risotto balletjes)

8. Koolhydraatarme courgette ravioli met ricotta en spinazie

courgette ravioli
via momsdish.com

Naast verrukkelijk hebben veel van deze Italiaanse recepten hebben de meeste van deze Italiaanse recepten nog een ding gemeen. Ze bevatten redelijk veel koolhydraten. Nu is er niks mis met het eten van koolhydraten, maar wil je dit liever niet, dan is er gelukkig een oplossing! Dat laat deze courgette ‘ravioli’ ons maar weer eens zien.

Recept: courgette ravioli met ricotta en spinazie

9. Romige vegan pasta met truffel en champignon

photo by: shortgirltallorder.com

Gelukkig kun je ook als je plantaardig eet, genieten van heerlijk Italiaans eten. Je hebt namelijk echt geen kaas of room nodig om een heerlijke romige pasta te creëren. Deze pasta met truffel en champignon bewijst dit, het is namelijk net zo verrukkelijk en romig als elk ander Italiaans pasta recept.

Recept: Romige vegan pasta met truffel en champignon

10. Frisse tomatenrisotto met garnalen en citroen

tomatenrisotto met garnalen
via hellofresh.nl

Dit gerecht mag niet missen uit het rijtje van onze favoriete Italiaanse recepten: risotto! Deze versie is heerlijk fris en zomers met citroen en garnalen.

Recept: tomatenrisotto met garnalen en citroen