Gewicht verliezen is soms niet altijd even makkelijk. Zeker als je wilt afvallen in een week, kan het uitdagend zijn. Heb je een bruiloft waarbij je in een jurk wil passen, ga je op vakantie of wil je gewoon een paar kilo’s kwijt? Zo val je op een gezonde manier in een week af.


Wees realistisch en verantwoord

Een realistische mindset hebben is misschien wel het belangrijkste als je binnen een week wilt afvallen. Een week is geen lange tijd, en het is ook niet realistisch om te verwachten dat je tientallen kilo’s zal afvallen. Weet dat je op een gezonde manier in een week een halve tot één kilo kan afvallen. Houd je gewichtsdoel dus realistisch, en wees niet te streng voor jezelf. Afvallen houd je veel beter vol als je het op een gezonde manier doet. Daarbij blijf je door verantwoord af te vallen ook beter op gewicht en voorkom je het jojo-effect.

Verminder je calorie inname

Als je meer calorieën neemt dan dat je verbruikt, dan val je niet af. Een vrouw heeft ongeveer 2000 calorieën per dag nodig, dus om af te vallen, kan je behalve bewegen ook minder calorieën innemen. Een manier om dit te doen is om bijvoorbeeld 500 calorieën per dag minder te eten. Hiervoor kan je gezondere keuzes maken: ongezonde en calorierijke voedingsmiddelen vervangen door gezonde alternatieven. Op deze manier val je af, en heb je nog steeds genoeg energie. Noteer wat je op een dag eet en bereken hoeveel calorieën je eet, bijvoorbeeld met behulp van een app.

Eet aandachtig

Behalve dat gezond eten en het vermijden van junkfood bijdraagt aan afvallen in een week, is aandachtig eten ook belangrijk. Door te snel en afgeleid te eten, krijg je minder snel het signaal dat je vol zit. Kijk bijvoorbeeld geen tv als je eet, en zit aan tafel. Ook kan je je maaltijden beter van een klein bord eten. Hierdoor lijkt het alsof je meer eten op je bord hebt en ga je niet snel te veel opscheppen.

Beweeg meer

Meer bewegen klinkt logisch, maar is toch essentieel als je wilt afvallen in een week. Door genoeg te bewegen, verbrand je calorieën en vet, waardoor je dus afvalt. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag een uurtje zweten in de sportschool. Maar ook daarbuiten zijn er mogelijkheden. Neem de fiets naar je werk of ga met de trap in plaats van met de lift. Ook wandelen is een goede manier om te bewegen. Niet zo’n fan van sporten? Maak het leuk! Ga samen met een vriendin wandelen, doe mee aan een dansles of haal de hoelahoep uit de kast.

Drink water

Water drinken is niet alleen supergezond, het kan je ook helpen als je in een week wilt afvallen. Door frisdank en vruchtensappen te vervangen met water, verlaag je automatisch je calorie inname. Ook spoel je de afvalstoffen sneller door je lichaam. Vind je water saai? Voeg er dan wat citroen, munt of komkommer toe om het een smaakje te geven. Tip: neem voor elke maaltijd een glas water, hierdoor ben je minder geneigd om te overeten.

Lees ook

Afvallen in een week doe je zo

7 oorzaken waarom afvallen niet lukt

Afvallen in een week doe je zo

6 super gezonde recepten die helpen bij het afvallen!

Afvallen in een week doe je zo

Wil je afvallen? Vergeet dan je vitamines niet!