Doe jij je best om af te vallen, maar willen die laatste kilootjes er maar niet af? Of lukt het afvallen in het geheel niet? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Wij hebben een paar oorzaken op een rijtje gezet waarom het moeilijk is om af te vallen.


Verstoorde darmflora

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een gezond gewicht meer goede darmbacteriën hebben dan mensen met een overgewicht. Goedaardige darmbacteriën leveren je lichaam voedingsstoffen als vitamine B en vitamine K. Heb je minder goede bacteriën betekent dat dat je minder snel afvalt of dat het niet lukt. Je kunt de darmflora weer in balans krijgen door meer probiotica, oftewel goede darmbacteriën te eten. Probiotica vind je in yoghurt, zuurkool, hüttenkäse, appelazijn, enzovoorts. Door iedere dag een schaaltje yoghurt te eten en af en toe eens zuurkool op het menu te zetten, merk je al dat je (sneller) afvalt.

Verstoorde hormoonhuishouding

Als je hormonen uit balans zijn lukt afvallen minder snel. Er zijn hormonen die je eetlust reguleren, je gevoel van verzadiging en je stofwisseling. Een verstoorde hormoonhuishouding veroorzaakt honger, vreetbuien en vetopslag. Door je voedingspatroon te veranderen kan je gelukkig je hormoonhuishouding weer helemaal in balans brengen. De symptomen van een verstoorde hormoonhuishouding zijn: toenemend gewicht, constant vermoeid, je voelt je down/depressief, een droge huid, slapeloosheid en voornamelijk vet rond je middel en je buik.

Te weinig slaap

Een andere oorzaak waardoor het jou niet lukt om af te vallen, kan zijn dat je te weinig slaapt. Nachtrust is essentieel voor je gezondheid en chronische vermoeidheid is een uitstekende manier om je gewichtsverlies te blokkeren. Probeer zo’n 7 uur per nacht te slapen. Als je meer of minder nodig denkt te hebben, pas dit dan aan. Ook een goede tip is om elke dag dezelfde tijd op te staan en dezelfde tijd naar bed te gaan. Voor meer tips voor een betere nachtrust, klik hier.

De overgang

De overgang doet veel met een vrouw. Je komt langzaam in een andere fase van je leven en je groeit tot een rijpe, wijze vrouw. Er zijn vrouwen die het hier psychisch moeilijk mee hebben, maar lichamelijk kan het ook heel zwaar zijn. Na de overgang wordt je vetverdeling anders. Dat is nog niet alles, je wordt sneller dikker omdat je spiermassa afneemt. Om af te vallen in de overgang kan het helpen om je voeding aan te passen. Weg dus met die snelle koolhydraten. Vermijd koffie, alcohol, zwarte thee, frisdrank, etcetera. Vervang deze drankjes voor water of groene thee. Pak af en toe eens een rustmoment, dit kunnen korte periodes zijn op een dag en maakt al veel verschil. Ook helpt het om meer te bewegen. Dit hoeft niet intensieve krachttraining te zijn, maar kunnen gewoon thuisoefeningen zijn of 4x per week een paar rondjes (hard)lopen. Klik hier voor oefeningen die je thuis kunt uitvoeren.

Vitamine D

Een groot deel van de mensen krijgt te weinig vitamine D binnen. Een vitamine-D tekort wordt geassocieerd met gewichtstoename. Probeer vaker in de zon te zitten als je grotendeels van de dag binnen zit. Wat ook kan helpen bij vitamine-D tekort is een doosje met vitamine-D pilletjes. Neem elke dag 1 pilletje en je zult merken dat je je beter voelt en sneller afvalt.

Je bent bezig met een crashdieet

Je zult vast denken dat een crashdieet wel degelijk helpt tijdens het afvallen, maar niks is minder waar. Tijdens een crashdieet eet je zo min mogelijk (calorieën) waardoor je metabolisme – oftewel je stofwisseling – langzamer gaat werken. Hierdoor activeert je lichaam als het ware de ‘overlevingsstand’ en slaat het vet op in je lichaam om te ‘overleven’. Niet doen dus, zo’n crashdieet.

Medische oorzaak

Dat het je niet lukt om af te vallen hoeft niet altijd aan de bovenste oorzaken te liggen. Het kan namelijk ook aan een medische oorzaak liggen. Suikerziekte, ziekte van Cushing, metabolisch syndroom, schildklierproblemen; dit kunnen allemaal redenen zijn waarom het niet lukt om af te vallen.

Bekijk ook: