Ga jij de strijd aan met overgewicht? Of wil je gewoon enkele kilo’s kwijt, zodat je weer in die ene strakke broek past? Met deze 10 tips zie je het overtollige vet smelten als sneeuw voor de zon.


Drink water

We hebben het al geschreven, maar schrijven het voor de zekerheid nog een keer: wie af wilt vallen, moet veel water drinken. Maak er een gewoonte van minstens de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water binnen te krijgen. Een deel van dat water komt uit onze voeding, maar er wordt ons aangeraden daar bovenop nog 1,5 liter water te nuttigen.

Drink ook weer niet te veel water: een gemiddeld stel nieren kan slechts 8 liter water per dag verwerken.

Beweeg!

Met diëten alleen kan afvallen flink lastig zijn. Door sport in je dagelijks schema in te lassen, maak je van afvallen een koud kunstje. Je vertering verbetert wanneer je een actievere levensstijl aanneemt, en je gaat je ook vanzelf beter in je vel voelen. En natuurlijk verbrand je zo ook wat, en dat is mooi meegenomen.

Sportvormen waar je flink van gaat zweten en die je hartslag opdrijven zijn ideaal om vet te verbranden, maar in principe is elk soort beweging goed. Wandelen, fietsen, yoga, voetballen; allemaal een pot nat, zolang je maar niet op de bank hangt. Een half uur beweging per dag is al voldoende om een verschil te bemerken, en wie absoluut nooit sport heeft al baat bij een dagelijkse tien minuutjes beweging.

Eet een proteïnerijk ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Wie daarbij ’s morgens gezond en proteïnerijk ontbijt, krijgt overdag minder snel honger, én zou minder geneigd zijn om ongezonde snacks te nuttigen. Proteïnen geven je namelijk een gevuld, voldaan gevoel – wat je bij het afvallen echt wel kunt gebruiken.

Geen zin om elke ochtend een omelet naar binnen te spelen? Geen zorgen, een kom yoghurt of kwark bevat ook al heel wat proteïnen. Op zoek naar iets met wat meer funk? Probeer dan deze gezonde muffins of deze overheerlijke smoothie!

Honger jezelf niet uit

Jezelf uithongeren heeft een averechts effect op je dieet. Het klinkt misschien niet meteen logisch, maar wie maaltijden overslaat komt gemakkelijker weer bij. Je lichaam raakt er namelijk van overtuigd dat er een hongertoestand gaande is, en gaat daarom meer vetten opslaan. Bij de volgende hongerperiode, zo denkt je lichaam, kunnen die vetreserves aangeslagen worden. Door regelmatig gezond en voldoende te eten, blijft je metabolisme op peil.

Bonustip: af en toe eens wat meer eten, geeft je metabolisme de dagen daarna een stevige boost.

Koffie en groene thee

Ook het drinken van zwarte koffie en groene thee helpt je met afvallen. Groene thee helpt je vet te verdrijven, en cafeïne (vind je zowel in koffie als groene thee) geeft je metabolisme een boost. Bovendien zijn deze drankjes een stuk gezonder dan suikerrijke dranken (niet enkel frisdrank, maar ook fruitsappen zitten barstensvol suiker) én interessanter dan water.

Snack gezond

Dat je af en toe een hongertje krijgt, is doodnormaal. Het is wel verstandig je daarop voor te bereiden. Ga je bijvoorbeeld werken zonder snack op zak, dan ben je al snel geneigd toch maar een chocoladereep naar binnen te spelen. Wie echter wat verse groentjes of een van deze gezonde snacks bij zich heeft, hoeft niet te ‘zondigen’!

Eet veel vezels

Net als proteïnerijke voeding geeft vezelrijke voeding je een voldaan gevoel. Bovendien is vezelrijke voeding vaak gezonder dan vezelarme surrogaten; denk bijvoorbeeld aan het enorme verschil tussen wit en bruin brood. Daarnaast helpen vezels je spijsvertering te verbeteren.

Wie veel vezels eet, heeft trouwens ook veel water nodig om ze goed te kunnen verteren en opnemen!

Slaap voldoende

Wie slecht slaapt, is meer geneigd ongezonder en onnodig veel te eten. Bovendien verzekert een slechte nachtrust je niet van de energie die je nodig hebt om voldoende te bewegen. Daarnaast is het ook zo dat vermoeidheid gepaard gaat met stress, wat weer slecht is voor je metabolisme.

Eet en kauw trager

Dit trucje heeft links met mindfulness. Bewuster eten en trager kauwen kan wonderen doen voor wie wilt afvallen. Op deze manier kun je meer genieten van je eten, en merk je het sneller wanneer je lichaam voldaan is. Wie snel eet, mist namelijk gemakkelijk de signalen die ons lichaam geeft wanneer we genoeg gegeten hebben. Het duurt even voor je lichaam je brein laat weten dat het voldoende energie heeft opgedaan. Zo vermijd je ook nog eens het gevoel te veel gegeten te hebben!

Overweeg niet te diëten, maar gezonder te gaan eten

Onze laatste tip is misschien wel de nuttigste uit het lijstje. Hoewel het perfect mogelijk is om met momenten te diëten om wat overtollig gewicht kwijt te spelen, is het eigenlijk gezonder om gezondere keuzes te maken wat je eten betreft. Zo maak je er al gauw een gewoonte van om gezond te eten, en hoeft je lichaam niet te lijden onder het jojo-effect dat opduikt na een dieet.

Veel mensen hebben bovendien een vorm van voedselverslaving, waarbij ze naar voeding grijpen om emoties te onderdrukken of verzachten. Het omgekeerde gebeurt uiteraard ook; dat bewijst het enorme aantal anorexiapatiënten wel. Die ongezonde relatie met voeding tart meer mensen dan je zou denken, en is ook vaak een van de oorzaken voor een ongezond gewicht. Het is dus ook aan te raden dat je je mentale gezondheid onder handen neemt wanneer je dergelijke wijzigingen aanbrengt in je levensstijl.

Het klinkt misschien duf, maar “een gezonde geest in een gezond lichaam” is wel degelijk een treffende slagzin.