2017 lijkt het jaar te zijn van minimalisme. Terug naar de basis. Ons huis, onze garderobe en ons kantoor uitmesten. Minder spullen, want onderzoek wijst uit dat dat ons gelukkiger maakt!

Onderzoek Hein Zegers (46) een Vlaamse welzijnswetenschapper, doet al twintig jaar psychologisch onderzoek naar welbevinden, eenvoudig leven en zingeving aan universiteiten in verschillende landen. Een van onderzoeken ging over het vereenvoudiger leven en wat voor effect dit heeft op mensen. Hij deed dit onderzoek onder 500 mensen. Alle 500 blijken hun simpeler leven als zinvoller te ervaren. En dus gelukkiger.

Lees hier waarom spullen, niet gelukkig maken.

Minimalisme

Maar hoe doe je dat nou? Het is goed om te starten met kleine veranderingen. Eerst het uitzoeken van al je spullen en a la Marie Kondo (auteur van het boek: ) bij elk item jezelf af vragen of je hier gelukkig van wordt, of niet. Of zoals ik het zelf doe: kijken of ik een item al een half jaar of een jaar niet gebruikt heb en op basis daarvan de keus maken om het wel of niet weg te doen.

Maar minimalisme slaat niet alleen op de items die je bezit, het kan ook goed van pas komen bij andere dagelijkse bezigheden.

Benieuwd hoe jij een eenvoudiger én gelukkiger leven kunt starten? Volg dan onderstaande tips.

Een minimalistische kledingkast

Kies je kleuren met zorg. Soms koop je uit het niets een felgekleurde top, omdat je vind dat je eigenlijk weleens wat vaker kleur mag dragen. Eindstand, je koop t de top, trekt hem maar 1 of 2 keer aan en verder hangt hij daar maar wat in je kast. Eigenlijk heel zonde. Het is verstandiger om wat langer na te denken over je aankopen en kleding en kleuren te kopen die je daadwerkelijk aantrekt en bij de rest van je garderobe past. Denk aan basics als wit, grijs, donkerblauw en zwart en maak alleen een uitzondering voor extra mooi en speciaal item, bijvoorbeeld een rok of jurk van een mooie stof met een hele mooie print, die je graag op special gelegenheden draagt.

Koffer inpakken

Veel onderweg? Geheid neem je vaak veel meer (kleding) mee dan nodig. Het is handig om een vaste basis (60% van je koffer) te hebben. Wat vaste items die je altijd mee neemt en waarvan je weet dat je dit altijd gebruikt/aantrekt. Bijvoorbeeld je favoriete broek, je witte sneakers, een basic top en een basic jasje. De andere 40% kan dan per trip verschillen. Je basis heb je en deze kun je aanvullen met nog een leuke avondjurk, sportkleding of je bikini en slippers als je op vakantie gaat.

Foto: newdarlings.com

Lees hier hoe je duurzaam en verantwoord op vakantie gaat.

Minimalistisch trainen

Denk nog eens na over je trainingsschema. Ben je iemand die random verschillende klasjes neemt en elke week maar kijkt wat je zult gaan doen dan is het slim om 2 vaste workouts voor een langere periode aan te houden. Het geeft je rust in je hoofd. Train je 4 x per week? Dan kun je bijv. Soul Cycling combineren met Yoga sessies. Altijd dezelfde tijd, altijd dezelfde dag en je hoeft er niet over na te denken. Na 2 maanden kun je dit vervolgens weer omgooien en 2 andere vormen van trainen proberen.

Lees hier alles over de leukste en nieuwste fitness trend: jumping fitness!

Minimalist in de keuken

Koop nooit eten dat je dezelfde dag (of de dag erna) niet klaar gaat maken. Zolang je een aantal producten altijd op voorraad hebt in huis, zoals bijvoorbeeld olijfolie, sojasaus en je favoriete kruiden, is het slim om alleen de producten in huis te halen die je diezelfde dag nog eet. Zo verspil je minder eten en minder geld.

Neem bijvoorbeeld dit recept, met alleen wat ketjap, honing en kruiden maak jij de lekkerste kip!