Belangrijke meeting en je moet je haasten? Een presentatie die je moet geven en door de zenuwen breekt het zweet je uit? Geen nood, wij delen een aantal tips en trucjes waardoor jij voortaan met een gerust hart de deur uit kunt gaan en je niet druk hoeft te maken om die zweetplekken.

Eerste hulp bij zweetplekken!


Minder caffeine

Cafeïne activeert acetylcholines in je hersenen. Deze neurotransmitters brengen over je hele lichaam prikkels over en stimuleren ook de zweetklieren. Daarnaast verhoogt cafeïne ook je  je hartslag. Je lichaam wordt daardoor steeds warmer en je zult dan meer gaan zweten onder je oksels.

Verbeter je conditie

Als je een goede conditie hebt, zal je hartslag ook lager zijn als je rust en dat zorgt er dan weer voor dat je minder transpireert. Ga dus lekker sporten en werk aan je conditie.

Katoen

Je kleding kan ook van grote invloed zijn op je transpiratie. Draag jij vaak shirtjes van synthetische stoffen? Dan is de kans veel groter dat je zweet oksel krijgt. Het kan helpen om shirts van katoen te dragen. Deze ademen beter.

Koude douche

Eindig je douche met een of twee minuten koud water. Dat verlaagt je oppervlaktetemperatuur, waardoor je minder snel meteen weer gaat zweten. Dep je oksels vervolgens droog met een zachte handdoek. Door te hard boenen kun je je huid beschadigen en ga je misschien meer zweten.

Spray ’s avonds

Tijdens je slaap ben je niet fysiek bezig (op die 100 keer draaien na dan). Voordat je jouw bed in duikt is dan ook de perfecte moment om deodorant te gebruiken.  Je zweetklieren  nemen de deo zo makkelijker op en de volgende ochtend ruik je lente fris! (tevens ook handig om antiperspirant te gebruiken i.p.v. gewone deo’s!)

Gebruik zogenaamde ‘okselpads’

Ben je écht een enorme zweter? Dan zijn de speciale okselpads, die zweet absorberen, misschien iets voor jou. Deze koop je gewoon bij de drogist. Je zweet dan niet minder, maar het zweet wordt wel opgenomen en dit zorgt ervoor dat je geen natte zweetplekken onder je oksel krijgt.

Vermijd babyblauw

Op de lichte kleuren en dan vooral de kleur babyblauw, vallen zweetplekken extra op. Donkere kleding daarentegen kunnen juist de plekken onder de oksel verhullen. Wel trekken de donkere kleuren (vooral in de zomer) meer warmte aan, dus in die warme tijden zijn geblokte patronen, op een witte achtergrond, het meest ideaal om te dragen.


lees ook:

Maakt zweten jouw workout effectiever?

Wat voor huid type heb jij? Werk met de seizoenen!

Deze make-up voorkomt verstopte poriën en is beter voor je huid