Eén van de meest gebruikte basisoliën ter wereld is jojoba olie. Het is een natuurlijke olie die voor veel dingen gebruikt kan worden. Wij hebben alles wat je moet weten over deze natuurlijke en verzorgende olie voor je op een rijtje gezet.


Wat is jojoba olie?

Zoals we net al vertelden is jojoba olie één van de meest gebruikte oliën ter wereld. En dat terwijl het in feite niet eens echt een ‘olie’ is. Jojoba olie is eigenlijk een vloeibare was, afkomstig van de zaden van de jojoba struik. Het heeft daarom ook een andere textuur dan andere basisoliën.

Waar komt jojoba olie oorspronkelijk vandaan?

In de jaren 70 was er een tekort aan walvisolie, waardoor ze een alternatief moesten zoeken. Ze gebruikten veel jojoba olie als alternatief en kwamen er achter dat het een veelzijdige olie is die voor velen verzorgend kan zijn. De populariteit van de olie is vooral gestegen omdat het een fijn huidverzorgingsproduct is en het ook in andere natuurlijke huidverzorgingsproducten wordt verwerkt.

De jojoba struik groeit vooral in droge gebieden in Noord- en Midden Amerika, ook in sommige delen van Mexico. De jojoba struik, ook wel de Simmondsia California genoemd, kan wel 200 jaar oud worden en kan temperaturen van 60 graden makkelijk verdragen. Dat zal ook wel moeten, want in Amerika kan het aardig warm worden.

Jojoba olie: voor ieder huidtype

Wat jojoba olie zo bijzonder maakt, is dat het voor elk huidtype werkt. De olie bevat namelijk veel vitamine E, belangrijke vetzuren en is een natuurlijke antioxidant. Jojoba olie werkt hydraterend omdat de olie de vochtbalans van de cellen reguleert. Vooral mensen met een droge huid kunnen genieten van de voordelen die jojoba olie te bieden heeft. Heb je meer een vette huid? Dan werkt de olie ook prima voor jou. Het vertraagt namelijk de talgproductie.

Het fijne aan jojoba olie is dat het een vloeibare was is, en daarom helemaal niet vettig aanvoelt. Daarnaast is de olie lang te bewaren vanwege het lage gehalte aan triglyceriden.

Waar kan ik jojoba olie voor gebruiken?

Je kunt jojoba olie gebruiken voor:

  • Haar
  • Baard
  • Huid (droog & vet)
  • Wimpers
  • Make-up remover
  • Droge lippen
  • Puistjes
  • Massage olie

Haar

Jojoba olie kan goed helpen bij het voorkomen van droog en pluizig haar. Gebruik het bijvoorbeeld eens als een haarmasker. Masseer de olie in je haarpunten en laat dit voor 10 tot 15 minuten intrekken. Was vervolgens je haar zoals je dat gebruikelijk ook doet met shampoo.

Wimpers

Vallen je wimpers snel uit, groeien ze niet zo snel als je zou willen of wil je je wimpers versterken? Goed nieuws, want dat kan allemaal met jojoba olie. All it takes is one drip of oil. Masseer de olie met je vingers op je wimpers. Zorg ervoor dat je de olie niet in je ogen wrijft, dat heeft een iets minder leuk effect ;-).

Puistjes en mee-eters

Wist je dat jojoba olie een ontstekingsremmende werking heeft? Wij eerst ook niet, maar het is wel zo. Daarom helpt jojoba olie ook erg goed bij het voorkomen en behandelen van puistjes en mee-eters. De olie werkt goed tegen onzuiverheden op de huid omdat het bomvol zit met gezonde vetzuren. Daarnaast heeft de olie een zuiverende werking en reinigt het je poriën grondig.

Zie ook

Dit is alles wat je moet weten over jojoba olie

5x simpele oefeningen voor het trainen van je biceps

Dit is alles wat je moet weten over jojoba olie

Recept: gezonde pastasalade geitenkaas

Dit is alles wat je moet weten over jojoba olie

Recept: glutenvrije bananen oatmeal proteïne pancakes