Veel mensen hebben last van een slaaptekort of lijden aan een slaapprobleem. Terwijl slaap ontzettend belangrijk is voor je welzijn en gezondheid. Het is heel belangrijk om daar een prioriteit van te maken. Een van de manieren is om je voedingspatroon zo goed mogelijk af te stemmen. Lees hier waar je rekening mee zou moeten houden.

Regelmatige voeding en timing

Goed en regelmatig eten is belangrijk voor de spijsvertering en energiehuishouding. Dit heb je nodig om overdag voldoende energie te hebben om goed te kunnen functioneren. Hierdoor neemt ook het gevoel van vermoeidheid overdag af. Kies bij voorkeur voor meerdere kleine maaltijden, verspreid over de dag. Op die manier houd je overdag je energieniveau op peil. Probeer suikerrijke maaltijen te vermijden. Dit kan je namelijk een korte energiepiek geven, die vervolgens overgaat in een dipje en een vermoeid gevoel.

Tryptofaan

Een voedingsstof die je kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen is tryptofaan. Dit eiwit maakt het stofje melatonine aan. Tryptofaan komt onder andere voor in melk, kip, rijst, eieren, noten en spinazie. Wat een goed effect heeft als je deze voedingsmiddelen combineert met koolhydraatrijke producten zoals pasta of aardappelen. Een volwaardige warme maaltijd kan helpen om goed voorbereid naar bed te gaan.

Vitamines

Vitamine B6 is belangrijk voor de productie van slaaphormonen. In samenwerking met tryptofaan heeft het een functie bij het aanmaken van melatonine. Voorbeeld van goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

Gewicht

Overgewicht kan een negatieve invloed hebben op de slaap. Bij meer dan 40% van de mensen met obesitas komt bijvoorbeeld slaapapneu voor. Dit komt doordat er dan veel vetweefsel zit rondom de borstkas en hierdoor gaat ademhalen moeilijk. Bij slaapapneu komt de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk ten minste 10 seconden tot stilstand. Dit leidt tot slecht slapen, met als gevolg slaperigheid en brakheid overdag. Dit kan vervolgens weer leiden tot meer en ongezonde keuzes en een grotere kans op overeten.

Alcohol, cafeïne en nicotine

Alcohol kan in kleine hoeveelheden ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap komt.De kwaliteit van de slaap gaat door een borrel echter wel achteruit, omdat je lichaam druk bezig is met de afbraak ervan. Een slaapmutsje is dus niet de ideale manier om beter te slapen.

Cafeïne daarin tegen verhoogt de alertheid en werkt slaapverstorend. Het blijft na gebruikt enkele uren in de bloedbaan: de concentratie wordt pas na 3-5 uur tot de helft gereduceerd. Als je veel cafeïne in je lichaam hebt zitten, kan dit 9-15 uur in de hersenen actief blijven. Drink dus geen cafeïnehoudende dranken vlak voor het slapen gaan en liever geen al te grote hoeveelheden gedurende de dag.

Ook nicotine kan opwekkend werken, waardoor je minder goed in slaap kan komen. Dit kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt: je lijf heeft zin in een sigaret! Daarnaast kan het roken van sigaretten leiden tot ademhalingsproblemen, wat de slaap ook geen goed zal doen.