Misselijkheid is erg vervelend. Je voelt je niet fit en hebt weinig energie. Ondanks dat veel mensen rustig afwachten tot de misselijkheid weer weg is gezakt, kun je er ook wat tegen doen. Dit zorgt er namelijk voor dat de klachten sneller zullen verdwijnen.

Wat helpt er tegen misselijkheid?


In en uitadamen

Het belangrijkste dat je tegen misselijkheid kunt doen is goed rustig in en uitademen. Wordt de misselijkheid door angst opgewekt, dan is het belangrijk je angst onder controle te krijgen. Op dat moment is dat waarschijnlijk erg lastig, maar wel belangrijk om dat vervelende misselijke gevoel aan te pakken. Door een angstig gevoel stijgt namelijk de hartslag en dat kan lijden tot een onregelmatige ademhaling.

Gember

Een goed middel tegen misselijkheid is gember. Gember tegen misselijkheid wordt al heel lang voorgeschreven. In de Chinese geneeskunde wordt het al eeuwenlang gebruikt. Ook schrijven huisartsen het regelmatig voor aan zwangere vrouwen met misselijkheidssymptomen. Het is namelijk veilig, goedkoop en makkelijk te gebruiken.

Goed drinken

Ook is het heel belangrijk om goed te blijven drinken. Helemaal wanneer misselijkheid gepaard gaat met braken. Het onvoldoende binnenkrijgen van vocht in combinatie met braken kan namelijk leiden tot uitdroging. Dit is heel gevaarlijk. Het is belangrijk om in zo’n geval vooral heldere dranken te nemen zoals water, bouillon of thee.

Hoofd stilhouden

In geval van misselijkheid is het belangrijk het hoofd te stabiliseren. Dat wil zeggen, probeer het hoofd stil te houden. Door continu je hoofd te bewegen kun je jezelf nog misselijker voelen en kan ook hoofdpijn ontstaan. Ga rustig zitten en houdt zoveel mogelijk het hoofd stil. Concentreer je daarnaast op het in en uitademen.

Frisse lucht

Een oorzaak van een misselijk gevoel kan zijn dat je onvoldoende zuurstof hebt of bijvoorbeeld een hoge temperatuur in huis. Het is belangrijk dat je voldoende frisse lucht binnenkrijgt. Zet daarom regelmatig een raam op een kiertje, zodat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Ook wanneer misselijk gepaard gaat met griep is dit belangrijk.


Lees ook:

Wat doet gember eigenlijk met je lichaam?

Dit moet je eten als je denkt dat je ziek wordt!

Dit zijn de aller gekste remedies tegen een kater!