In een wereld waarin informatie steeds makkelijker verspreid wordt en voor meer mensen toegankelijk is kun je makkelijk misleid worden. Onwaarheden en halve waarheden worden makkelijk voor de waarheid aangenomen en voor je het doorhebt geloof jij in een leugen. Ook over voeding, sporten en gezondheid wordt er van alles en nog wat beweerd. Wij komen vaak mythes over eten, sporten en gezondheid tegen. De belangrijkste hebben wij voor je op een rijtje gezet omdat ze niet, of gedeeltelijk niet, waar zijn. Lees deze mythes over eten waar jij niet langer in moet geloven. Kom erachter hoe goed jij eigenlijk op de hoogte bent!

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Deze heb je vast wel eens naar je hoofd geslingerd gekregen als je je ontbijt niet op wilde eten. Nu de laatste jaren de trend van intermittent fasting steeds meer opkomt gaan er steeds meer stemmen op die dit tegenspreken. Er zouden namelijk ook voordelen zijn aan het uitstellen of overslaan van je ontbijt. Let op: deze voordelen gaan niet op voor kinderen en jongeren. Je moeder had ergens dus toch wel een beetje gelijk toen jij zonder ontbijt de deur uitrende naar school..
Vind je dit onderwerp interessant? Dan vind je het misschien leuk om dit onderzoek te lezen.

Aardappels zijn ongezond

Hoewel de aardappel een standaard ingrediënt is in veel Hollandse maaltijden, wordt hij steeds vaker overgeslagen door de Nederlander die op zijn voeding let. Is dit eigenlijk wel nodig? Natuurlijk geldt voor ieder product dat te veel ervan eten ongezond is, zo ook voor de aardappel. Maar dat aardappels op zich ongezond zijn hoort wat ons betreft thuis in dit rijtje van mythes over eten. Een aardappel is namelijk gezonder dan de meeste pasta en rijst soorten. Dit komt doordat de aardappel je langer een vol en voldaan gevoel geeft na een maaltijd dan een van deze andere koolhydraatbommen.

Koolhydraten zorgen ervoor dat je aankomt

Low-carb, keto, koolhydraten mijden. Allemaal etenswijzen waarop mensen koolhydraten krampachtig uit de weg proberen te gaan in de hoop geen kilotje meer aan te komen. Maar zoals met iedere voedingsstof zijn koolhydraten een belangrijk onderdeel van een gezonde en gebalanceerde manier van eten. Of je nadelen zult ervaren van het eten van koolhydraten ligt aan de soort koolhydraten die je binnen krijgt. Koolhydraten uit volkoren producten zijn gezonder dan wit casinobrood en koekjes. Logisch eigenlijk toch?

Heel weinig calorieën eten is de beste manier om af te vallen

Door heel weinig calorieën te eten zal je waarschijnlijk in korte tijd erg veel afvallen. Of je op de lange termijn ook gaat helpen bij het behouden van dit gewicht is een andere vraag. Uit onderzoek blijkt dat het nauwelijks binnenkrijgen van calorieën zorgt voor een tragere spijsvertering en een toenemend hongergevoel. Aan dat hongergevoel zal je waarschijnlijk uiteindelijk alleen maar vaker toe gaan geven. Dit is ook de belangrijkste reden waarom deze manier van diëten niet vol te houden is en waarom het een van de bekendste mythes over eten is.

“Light” en “minder vet” producten zijn gezonder

Tegenwoordig struikel je zowat over producten die de light versie zijn van een ander product. ‘Zal ik dan toch maar voor het gezondere alternatief gaan?’ hoor je jezelf denken voor het schap. Maar niets is minder waar: dit zijn vaak helemaal geen gezondere varianten. Om deze producten met minder vet dezelfde smaak te kunnen geven moeten er meer toegevoegde suikers en zout aan te pas komen. Kies dus liever voor een kleinere portie van de volvette versie, en jij bent helemaal gezond bezig.

 

 

Wij leren hier vooral van dat een gebalanceerd dieet het belangrijkst is om gezond te zijn. Alles wat je overdreven veel of weinig doet of eet is niet goed voor je. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg weet je wel ;). Naast deze algemene mythes over eten doen er ook heel wat onwaarheden over veganisme de ronde, lees hier alle feiten en fabels. Of wat dacht je van het statement: honing is gezonder dan suiker. En waarschijnlijk wist je ook niet dat deze 10 groenten en fruit helemaal niet goed voor je zijn.