Wie herkent dit dilemma niet? Eigenlijk weten we allemaal dat sporten met make-up op niet goed is voor je huid, maar toch willen we er op ons best uitzien. Voor die ene sportinstructeur, die knapperd die ook altijd meedoet met de yogales of die jongen of dat meisje die toevallig ook altijd op dezelfde tijd hardloopt in het park. Toch zul je na het lezen van de volgende feitjes toch liever je gezicht goed reinigen vóór en na elke workout.

Waarom is sporten met make-up op dan niet goed?

“Als je sport, openen de poriën en zweetklieren, om het lichaam af te koelen”, zegt Whitney Bowe, dermatoloog en presentatrice bij DermTV.com. “Sporten met make-up op kan je poriën en klieren blokkeren, waardoor de huid moeilijker kan ademen.” Je kunt dus al raden waarin dit kan resulteren. Juist, in puistjes, mee-eters en huidirritatie. Het is daarom aan te raden om je huid altijd te reinigen vóór het sporten, al is het maar met een simpel make-up doekje. Natuurlijk is het beter om je huid grondig te reinigen, maar bij gebrek aan de juiste tools is dit beter dan niets.

Tips voor de reiniging van je gezicht

Volgens onderzoek bevat 63% van de fitnessapparatuur het Rhinovirus, de belangrijkste boosdoener voor verkoudheid. Hoog tijd voor wat tips om dit virus zo ver mogelijk bij je vandaan te houden!

1. Reinig je huid grondig vóór aanvang van je training

Welke vorm van beweging je ook gaat doen, zorg ervoor dat je gezicht (het liefste zo grondig mogelijk) gereinigd is. Zoals hierboven beschreven, je wilt niet dat het vuil je open poriën en klieren binnendringt.

2. Raak je gezicht niet aan tijdens het trainen

Zorg dat de bacteriën die via de apparatuur op je handen komen, niet in de buurt komt van jouw ‘schone gezicht’. Probeer tijdens het trainen dus zo min mogelijk met je handen aan je gezicht te zitten.

3. Was je gezicht meteen na de training

Ook na de training is het belangrijk om je gezicht goed te reinigen. “Bacteriën en oliën hopen zich op tijdens een training en als ze op je huid blijven hangen, kun je meer vatbaar zijn voor puistjes”, zegt Elizabeth Hale, dermatoloog uit NYC en medeoprichter van Complete Skin MD.

Waarmee reinig je de huid dan?

Volgens Renée Rouleau, huidverzorgingsspecialiste, is het goed om te wassen met een milde gelreiniger, omdat dit olie, gifstoffen en zweet grondig zal verwijderen. In plaats van enkel doekjes of water te gebruiken, is het aan te raden om te kiezen voor een extra tool. Denk dan bijvoorbeeld aan een gezichtsreiniger en massagetool met zachte siliconen borsteltjes. Deze zijn echt 35 keer hygiënischer dan katoenen handdoeken of nylon borstelharen. Silicone is daarbij ook een stuk zachter voor de huid. Een tip? FOREO LUNA mini 2 reinigt je huid perfect: een opfrisbeurt voor vóór en na de training!

reiniging van je gezicht

En wat moet je vooral niet doen?

Naast een aantal tips voor de juiste schoonmaak van je huid tijdens het sporten, zijn er ook een aantal dingen die je beter kunt laten. Niet alleenvóór of na het sporten, maar eigenlijk in het algemeen dien je rekening te houden met onderstaande punten voor de juiste reiniging van jouw huid.

1. Reinigingsmiddelen waar je voor op moet passen

Waar je voor dient op te passen zijn juist de reinigingsmiddelen die natrium- of ammonium lauryl sulfaat bevatten. Deze ingrediënten trekken water juist uit de cellen van de huid, waardoor de huid uitdroogt.

2. Was niet met heet water

Ook heet water kan de huid uitdrogen, vooral de huid die al is verwarmd tijdens een training. Was je huid daarom altijd met lauwwarm water.

3. Niet wrijven

Te veel schrobben kan je gezicht gaat irriteren. Dep daarom je huid droog, in plaats van te wrijven.

Lees ook

Een goede reiniging van je gezicht is belangrijk vóór en na elke training

Overstappen naar natuurlijke beauty producten

Een goede reiniging van je gezicht is belangrijk vóór en na elke training

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!