Ligt jouw bureau altijd vol met post-its, markers, snoeppapiertjes, en staan er altijd lege koffie kopjes en gebruikte bordjes? Dan wordt het eens tijd dat je je bureau laatjes gaat uitzoeken en je werkplek gaat opruimen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gezondheid van je hersenen door een rommelige werkplek achteruit gaat.

Een rommelige werkplek blijkt ongezond en slecht voor je brein!


Het onderzoek

Onderzoekers van Florida State University volgden 4900 volwassenen door heel Amerika, die full-time werkten. Dit deze zij om inzicht te krijgen op hoe hun werkplek voor langere termijn van invloed op hen kan zijn.

De grootste ontdekking van het onderzoek? De cognitieve vermogens (Waaronder het leren en toepassen van nieuwe dingen, het concentratievermogen en het efficiënt indelen van tijd vallen) van de personen die werkten op plekken die vies of rommelige waren, bleken vele malen zwakker dan die van de personen die op nettere werkplekken werkten.

Dit betekent echter niet dat je tijdens je grote schoonmaak alles weg moet halen uit je kantoor. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat een saaie omgeving, hetzelfde effect heeft op de hersenen als een rommelige.

Conclusie, Werkplekken die stimulerend, uitdagend en schoon zijn, triggeren je brein en zorgen dat je cognitief beter functioneert. Dus als je blij wordt van fel gekleurde post-its, kun je deze beste blijven gebruiken, maar die rondslingerende snoeppapiertjes kun je beter in de prullenmand gooien.


Lees ook:

Je full-timebaan maakt je dikker en dit is waarom!

Fulltime baan en meer bewegen? Probeer deze mini werkplek workout

Trainingen plannen in mijn drukke (werk)week, hoe doe ik dat?