Laten we er niet omheen draaien, elke break-up voelt verschrikkelijk rot. Misschien voelt het alsof je verdrietige gevoelens nooit meer overgaan, en je vraagt je af of je ooit weer helemaal jezelf zult zijn. Dit soort gevoelens blijven gelukkig niet voor altijd, maar je zult er wel zelf iets aan moeten doen.


Emotionele rollercoaster

Of je nou zelf degene bent die de relatie heeft beëindigd of dat je gedumpt bent, door een break-up kun je in een emotionele rollercoaster terecht komen van verdriet, woede en onzekerheid. Aan de andere kant kan elke relatie je achteraf een paar wijze levenslessen meegeven, maar het is waarschijnlijker dat het vlak na een break-up voelt alsof je nooit meer je bed uit wil komen. Vooral als je een langere of serieuze relatie had, kan een breuk zorgen voor een verstoring van je dagelijks leven. Je vraagt jezelf dan ook af: hoe lang duurt het om er weer overheen te komen?

Zo lang duurt het om over een break-up heen te komen

Het duurt 11 weken (dus ongeveer drie maanden) om over een relatiebreuk heen te komen, volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in the Journal of Positive Psychology. Voor het onderzoek werden 155 mensen die in de laatste zes maanden door een break-up heengingen onderzocht. Na 11 weken begonnen ze zich beter te voelen en ontwikkelden ze manieren om met de break-up om te gaan. Voor het onderzoek kregen de deelnemers uitspraken voorgelegd waarmee ze het eens of oneens konden zijn. Na drie maanden was 71% van de deelnemers het eens met positieve uitspraken, zoals: “Ik heb veel over mezelf geleerd” en “Ik ben als persoon gegroeid”.

Factoren die meespelen

Natuurlijk zijn deze 11 weken geen richtlijn die je voor jezelf moet aanhouden om er weer overheen te zijn, maar het kan je wellicht wel helpen om dingen in perspectief te plaatsen. Iedereen verwerkt een break-up op zijn eigen tempo. Daarnaast zijn er ook bepaalde factoren die kunnen bepalen hoe snel je je weer de oude voelt.

1. Wat je jezelf vertelt over de break-up

Als je jezelf als het slachtoffer ziet en je ex als de boeman, kan het langer duren om vooruit te komen. Er bestaat een grote kans dat je je ex van allerlei dingen de schuld geeft, terwijl je niet eerlijk kijkt naar de dingen die je zelf fout hebt gedaan. In de meeste gevallen hebben jullie allebei dingen verkeerd aangepakt, relaties eindigen niet zomaar. Kijk dus eerlijk naar je relatie, dit kan je helpen om verder te gaan.

2. Hoe je kijkt naar de toekomst

Het is verleidelijk om jezelf te vertellen dat je nooit meer een nieuwe liefde gaat vinden, of dat je niemand meer zult vinden zoals je ex. Dit gaat je niet verder helpen, in plaats daarvan kun je jezelf beter vertellen dat je aan het leren bent over wat je wel en niet wil in een relatie en welke dingen je in de toekomst anders zou aanpakken.

3. Hoe je denkt over jezelf

Na een break-up geef je jezelf misschien de fout van allerlei dingen, maar hierdoor blijf je in een negatieve spiraal hangen. In plaats daarvan is het aan te raden om elke dag een paar minuten te mediteren en jezelf lief te hebben. Zorg goed voor jezelf door voldoende te slapen, te eten, sporten, en doe leuke dingen met vriendinnen. Daarnaast kan een verandering van locatie ook helpen, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Zo hoef je niet geconfronteerd te worden met pijnlijke plekken of ruimtes die je aan je ex doen herinneren. Last but not least: zet je telefoon uit. Het laatste wat je wil zien zijn berichten van je ex op social media.

Lees ook

Science says: dit is hoe lang het duurt om over een break-up heen te komen

Single? Zo word jij gelukkig zonder een relatie

Science says: dit is hoe lang het duurt om over een break-up heen te komen

6x de meest inspirerende podcasts over bewust leven

Science says: dit is hoe lang het duurt om over een break-up heen te komen

HSP: ben jij er een? Doe de test!