Sporten is natuurlijk gezond voor lichaam en geest. Lichamelijke beweging is niet voor niets een belangrijke bezigheid in het leven van veel mensen. Tijdens werk breng je uren achter elkaar zittend achter je bureau door. Na werktijd moet je er dan nog voor zorgen dat je een beetje beweging krijgt. Omdat onze motivatie om te sporten soms ver te zoeken is – zeker na een lange dag – hebben we zes super handige tips voor je op een rijtje gezet om voortaan die motivatie wél te vinden. En onthoud: tijd heb je niet, die maak je.

1. Train volgens een plan

Wanneer je geen vaste momenten in je agenda plant om te sporten, is de kans groot dat je er toch voor kiest om lekker onderuit op de bank te gaan liggen. Plan daarom vooraf hoeveel keer per week jij wilt sporten, en op welke dagen en tijdstippen dit goed uitkomt. Misschien betekent dit dat je minder tijd hebt voor andere dingen, dus bedenk goed waar je prioriteiten liggen. Trek ten minste een half uur uit om te sporten. In een halfuurtje kun je prima een workout afwerken, zoals deze 20 minuten HIIT.
Een halfuur bewegen per dag is het minimum dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen. Je zult zien dat wanneer je vooraf rekening houdt met vaste tijden om te trainen, het makkelijker is om hier rekening mee te houden. Zo kun je alvast meal preppen, je sportoutfit klaarleggen en je workouts afwisselen. Met een gedetailleerd trainingsplan én trainingsschema, is de kans waarschijnlijk dat jij je hieraan houdt.

2. Vind een trainingsmaatje

Met een trainingsmaatje sporten werkt écht beter dan alleen sporten. Wanneer je het lastig vindt jezelf uit te dagen, is het makkelijk om trainingsafspraken met jezelf niet na te komen. Na een dag hard werken of een flinke regenbui besluit je lekker binnen te blijven! Vind een trainingsmaatje in de vorm van een schuldgevoel op twee benen, en je zult die afspraak écht niet meer zo snel afzeggen. Bovendien is het een leuke manier om elkaar te zien als je weinig tijd hebt om af te spreken. Er zijn hartstikke veel workouts die heel leuk zijn om met zijn tweeën te doen zoals deze krachttraining. O ja, en jullie kunnen elkaar van tips voorzien en motiveren. Win-win!

3. Maak een motiverende playlist

Met fijne, uptempo muziek kom jij véél sneller in workout mode dan je had gedacht. Of het nu tijdens een cardio training of hevige fitness sessie is, die beats houden je gaande! Dankzij activerende muziek vliegt de tijd voorbij en voel je gelijk een stuk meer energie om te gaan bewegen. Dit is zelfs bewezen door de moderne sportwetenschap. Maak de perfecte afspeellijst die ervoor zorgt dat jij helemaal in sportstemming komt. Straks ben je niet meer uit die gym weg te slaan…;-).

4. Kies handige gadgets

Onmisbaar bij het sporten zijn handige gadgets. Een waterfles, sporthandschoeneneen goede outfit, bluetooth oordopjes, je lenzen, to name a few. Het kan per persoon verschillen wat je nodig hebt tijdens het sporten, maar de juiste gadgets maken je workout zóveel fijner. Draag je een bril maar wil je tijdens je workout vrij bewegen en zweten zonder dat je bril beslaat, dan is het handig om tijdens het sporten voor contactlenzen van hoge kwaliteit te kiezen. Tijdens die groepsles wil je natuurlijk wel zien wat je docent voordoet. Wanneer je ondersteboven hangt tijdens die paaldansles, wil je natuurlijk niet dat je bril van je neus afglijdt.

5. Beloon jezelf

First things first. Die training is belangrijk, dus je wilt het niet voorbij laten gaan vanwege een andere activiteit op je to do-lijst. Hoewel je soms gewoon niet in de stemming bent om te gaan sporten, levert het je achteraf wél een opgewekt en fit gevoel op. Bedenk altijd vooral dat je je nog nooit slechter hebt gevoeld nadat je wel ging sporten. En dat is heel wat waard. Beloon jezelf na het sporten op een avondje bingen met je lievelingsserie, inclusief die ene bak popcorn. Wist je dat popcorn namelijk helemaal niet ongezond is, zeker niet als je het zelf maakt!  Door je workout prioriteit te maken en jezelf achteraf te belonen met iets comfortabels, vind je een fijne balans tussen sport en ontspanning. En juist dat is zó belangrijk.

6. Eet superfoods

Je kunt natuurlijk zoveel sporten als je wilt, maar zonder de juiste voedingsstoffen kom je niet heel ver. Om je spieren te laten groeien, heeft je lichaam de juiste voeding nodig. Wanneer je de dingen eet die jouw lichaam nodig heeft, zul je veel sneller zichtbare resultaten zien en een fit gevoel over houden. Sporten en (te) vaak ongezond eten, gaan op den duur dus niet samen.

Eiwitten zijn onmisbaar voor sporters. Zonder een voldoende eiwitvoorraad van minimaal 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag is het voor je lichaam lastig spieren op te bouwen. Ook heb je eiwitten nodig voor de regeneratie na het sporten. Een voorbeeld van een plantaardige eiwitbron zijn linzen. Ze bevatten kalium, magnesium en ijzer. Check bijvoorbeeld deze 10 eiwitrijke snacks voor na het sporten!

Het kan zo eenvoudig zijn…

Met een paar simpele tips en tricks is het dus écht niet zo moeilijk jezelf voortaan naar de sportschool te slepen. Het levert je uiteindelijk meer op dan je inlevert. Want eh, Netflixen kan altijd nog ;-). Daarom hierbij nog even een overzichtje, repeat after us:

…Train volgens een vaste planning

…Vind een trainingsmaatje (en laat hem/haar niet meer gaan!)

….Stel een knaller van een workout playlist samen

…Zorg voor een optimale sportuitrusting met de juiste gadgets en tools

…blijf jezelf motiveren en vind balans door jezelf te belonen

….Don’t skip the superfoods en eet een eiwitrijk dieet