Dat iedereen genoeg slaap nodig heeft, weten we allemaal. Maar waarom is het zo belangrijk en wat verstoord ons slaapritme? Een aantal punten, waar we gemakkelijk rekening mee kunnen houden. Stel je even voor dat we 1/3 van ons leven slapen. Als we het doen, laten we het dan goed doen. Niets is vervelender dan wakker liggen. Je bent niet productief en maakt je alleen maar meer zorgen over je wekker die een paar uur later af zal gaan.
De stadia tijdens het slapen
Je hoofd raakt je kussen, je begint in te doezelen. Na deze doezelfase beland je in een lichte slaap. De derde fase is de kernslaap en de eindfase is de droomslaap. Je droomt meerdere keren per nacht, maar de meeste dromen vergeet je. Vaak kun je een droom niet herinneren wanneer je abrupt wakker wordt. Bijvoorbeeld wanneer je wekker gaat of wanneer je wakker schrikt van een hard geluid.
Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het slapen?
Tijdens het slapen gebeurt er eigenlijk een heleboel. Positieve dingen vooral, zoals het feit dat je afvalt zonder hiervoor enige inspanning te leveren. Je verliest tijdens je slaap namelijk veel vocht via je ademhaling en extra vocht omdat je transpireert. Overdag wordt het vochtverlies weer aangevuld door te drinken en te eten. Daarnaast toonden diverse onderzoeken aan dat slechte slapers meer eten. Nóg een pre dus! Ook daalt je bloeddruk, waardoor je minder stress ervaart, en maak je collageen aan. Collageen zorgt voor een stevige en elastische huid en ’s nachts is de aanmaak hiervan het hoogst. Lees hier over wat weinig slaap nog meer met je lijf doet.
Vijf dingen die jouw slaapritme verstoren
Je herkent het wel, wanneer je goed hebt geslapen kom je de dag veel beter door. Je bent vrolijker en je kunt je beter concentreren. Probeer onderstaande punten te vermijden, om zo uitgerust mogelijk wakker te worden.
- Vitaminen
Natuurlijk heb je vitaminen nodig. Het is goed voor je, punt. Maar denk er wel aan dat je vitaminen in de ochtend neemt. Wanneer ze namelijk te laat neemt, zul je hier ’s nachts last van hebben. Bepaalde vitaminen laten je lichaam namelijk denken dat het overdag is, vitaminen als B6, B12 en D bijvoorbeeld. - Alcohol
Je hebt misschien het idee dat je door alcohol minder stress ervaart, en dus beter slaapt. Maar niets is minder waar. Wanneer het alcohol in het bloed daalt, werkt het als een stimulerend middel. Je komt dus misschien sneller in slaap, maar je zult veel minder diep slapen. Hierdoor word je uitgeputter wakker. - Snooz, snooz, snooz
Nog geen zin om op te staan! Zal ik nog één keertje snoozen? Oké, ik blijf nog vijf minuten liggen.. Ritme betreft slaap is mega belangrijk. Wanneer je ritme verstoord wordt, duurt het weer een paar dagen voordat dit weer normaal is. Het is soms moeilijk, maar snooz dus niet te lang. - Knorrende maag
Vaak heb je ’s avonds laat geen zin meer om wat te eten te maken of je denkt dat het slimmer is om dit niet te doen. Naar bed met een knorrende maag kan je echter wakker houden. Neem desnoods een banaan of een eitje. - Rommel
Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Volgens onderzoek van American Psychological Association zorgt een rommelige kamer voor rommelige gedachten. Zoals eigenlijk algemeen bekend is, is stress de nummer 1 reden van een slechte nachtrust. Niet veel tijd om je hele huis op te ruimen? Haal dan in ieder geval de dingen weg die je doen denken aan de werk/studie-stress die je hebt.
Bovenstaande kleine aanpassingen zullen je helpen beter te slapen. Hopelijk zijn je slapeloze nachten nu verleden tijd, of komen ze in ieder geval íets minder vaak voor! Slaap zacht, x.