Je hoofd zakt langzaam heerlijk weg in je kussen, je ogen voelen zwaar, je lakens zijn net fris gewassen. Wat is het toch een heerlijk gevoel om in bed te liggen en langzaam in slaap te vallen. Maar dan opeens lijk je te vallen en schop je hard met je been. Wat was dat voor rare stuiptrekking?

In dit artikel lees je het antwoord. Het heet een hypnagoge schok en iedereen kan het krijgen. Het verschilt alleen per persoon hoe intens de stoot is die je plotseling kan uitdelen. Heb jij even geluk dat je thuis in bed lag en niet in de trein zat.

Letterlijk in slaap vallen

Het blijft een gek gevoel. Hoe gaat het precies in zijn werk? Het is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren. Dit gebeurt tussen het moment dat je wakker bent en in slaap valt. Het is eigenlijk een neurologische worsteling tussen je hersenen die nog wakker zijn en je spieren die willen ontspannen.

Het lijkt erop dat de stuiptrekkingen erger worden als je oververmoeid bent of oncomfortabel ligt. Ook koffie drinken en roken kunnen zorgen voor een heftigere hypnagoge schok. Net als stimulerende geneesmiddelen, bijvoorbeeld Ritalin.

Wat wel geruststellend nieuws is; het is heel normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. Misschien dat alleen degene naast je blauwe plekken krijgt. Het kan natuurlijk extremen vormen aannemen, dat je bijvoorbeeld niet meer in slaap valt omdat je telkens wakker schrikt van je eigen stuiptrekkingen. Dan is het slim om even langs de huisarts te gaan. Maar volgens onderzoekers komt het gelukkig heel zelden voor.


Lees ook:

Waarom heb je 8 uur slaap nodig?

Een betere nachtrust door je slaapkamer anders in te delen!

Slaap je slecht? Eet kaas!