Heb jij veel last van stress en werkdruk? Erg herkenbaar. Met zo’n drukke baan, een sociaal leven en misschien nog wel een (uitbreidend) huishouden kan het leven soms best pittig zijn. Je agenda loopt over van afspraken en tussendoor is het ook nog belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het is dus heel normaal dat je af en toe met je handen in het haar zit en even niet weet wat je moet doen; dit komt namelijk voor bij veel mensen. In 2017 waren er 2.639 meldingen van psychische aandoeningen, en wel 74,5 procent daarvan had last van een burn-out of was overspannen. Om dit bij jou te voorkomen geven wij jou de beste tips over hoe jij een pro wordt in het verminderen van stress.
Soms lijkt het door alle invloeden die je per dag krijgt onmogelijk om eens een momentje rust voor jezelf te nemen. Allerlei taken die uitgevoerd ‘moeten’ worden, waar je een soort van druk bij voelt. Maar af en toe even ontstressen is nooit een slecht idee. Van te veel stress kan je namelijk gezondheidsproblemen krijgen, zoals een burn-out of andere psychische problemen. Niet zo fijn dus. Heb jij het gevoel dat je stress hebt? Hier lees je de symptomen van (te veel) stress.
Bewegen
Wanneer je hoofd vol zit met stress en andere negatieve gedachten, reageert je lichaam daar ook op. De ene gaat meer eten (of juist niet), de ander is doodmoe en wilt alleen maar slapen en de ander wordt er letterlijk ziek van. Een goede manier om van die stress af te komen is door af en toe te bewegen. Dit hoeven helemaal geen zware oefeningen te zijn, het kan ook 3 keer per week hardlopen zijn of ’s avonds wandelen met je hond of partner. Door af en toe te bewegen zet je je gedachtes even ergens anders. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat bewegen ook erg ontspannend werkt en het je meer energie geeft. Plan dus af en toe eens een workout-sessie in of ga 1 keer per week hardlopen met een goede vriendin. Ook goed voor je sociale contacten!
Spendeer tijd met vrienden en familie
Want ja, je sociale leven heeft ook veel invloed op het hebben van stress. Soms kan jij je gedachtes namelijk zo focussen op je werk, dat je je sociale leven soms voorbij ziet gaan. En dat terwijl dit hartstikke belangrijk is. Soms even shoppen of een bakje koffie doen met je vrienden kan ontzettend ontspannend werken. Ook al is het maar een kwartiertje bellen, elk sociaal contact kan je een beetje helpen om van jouw stress af te komen.
Schrijven!
Een goede manier om je gedachten even weg te zetten, is door ze op papier te zetten. Pak ’s avonds (of op een ander moment) even een blad papier en schrijf alles uit. Wat je hebt meegemaakt, hoe je je voelt, waar je aan denkt, positieve maar ook negatieve situaties waar je van kan leren. Zo reflecteer je ook gelijk op de dag en op jezelf. Want ook dit is erg belangrijk.
Verander je eetpatroon
Je zult het niet verwachten, maar ook je eetpatroon kan veel invloed hebben op jouw leven, en ook op de stress. Van stress raken je hormonen uit balans en grijp je sneller naar zoete en ongezonde snacks. Probeer daarom deze verleiding zo vaak mogelijk te weerstaan en eens een gezonde snack te pakken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je cafeïne en alcohol zo veel mogelijk laat staan: ook dit versterkt vaak de stress en is niet goed voor je gezondheid.
Ontspan!
Ja, duh: als je stress hebt is het logisch dat je moet proberen te ontspannen. Maar dit kan op veel verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld van een treinreis een echt selfcare moment maken, maar je kunt ook zo af en toe een bezoekje brengen aan een yogastudio. Alles kan, zolang jij maar iets vindt wat fijn is en jou laat ontspannen. Desnoods een lekkere massage of een wellness center? Be creative!
Neem een dagje vrij
Wanneer je een drukke baan hebt – iets wat tegenwoordig normaal is – en daarnaast ook nog een druk sociaal leven hebt, is het multitasken soms nét iets te veel. De kans dat je een burn-out oploopt of andere gezondheidsklachten krijgt, is erg groot. Voorkom dit daarom door zo af en toe eens een vrije dag te nemen en lekker te ontspannen. Want ja, ook dit is belangrijk. Wanneer stress je leven echt begint te belemmeren, is het verstandig om een gesprek met je baas te voeren of een bezoek te brengen naar de huisarts.