Tegenwoordig worden we platgegooid met het woord selfcare, en dat is helemaal niet zo gek. Selfcare is namelijk super belangrijk. Van een momentje yoga tot een avondje vroeg slapen in plaats van op stap gaan, selfcare bestaat uit heel veel dingen. Ook uit zelfreflectie. En je zult je verbazen, maar dit is ontzettend belangrijk. Het helpt jou bij het stellen en halen van je doelen en daarbij leer je ook nog eens over en van jezelf. Waarom? Dat lees je hier.


Waarom is zelfreflectie zo belangrijk?

De afgelopen jaren stonden in het teken van selfcare en zelfacceptatie, en die beweging in de maatschappij is allesbehalve slecht. Door jezelf te accepteren en goed voor jezelf te zorgen, zijn de kansen op een burn-out verminderd, word je zekerder van jezelf en wat je doet en kan je andere mensen nog eens wat leren ook. Maar wist je dat een groot deel daarvan zelfreflectie is? Je weet vast wel wat reflectie is. Je staat even stil bij het moment of het afgelopen jaar en blikt terug. Hoe ging het? Waar ben ik wel of niet trots op? Welke levensles kan ik daaruit halen en wat kan of wíl ik aan mezelf veranderen? Dit soort vragen spelen ook een grote rol bij zelfreflectie.

Dit is zo belangrijk, omdat naar je eigen fouten en goede momenten kijken jou kan helpen bij het stellen en behalen van doelen. Ook laat het je leren van je eigen fouten en geeft het je de kans om ‘opnieuw’ te beginnen. Want laten we eerlijk zijn, soms is het leven een grote ratrace en ontkomen we daar simpelweg gewoon niet aan. Daarom kan het zeker geen kwaad om af en toe eens terug te blikken op bepaalde momenten, en jezelf de bovenstaande vragen te stellen. Door te gaan zelfreflecteren vraag je jezelf af of de keuzes die je een tijd geleden hebt gemaakt nog steeds bij jou passen. Zo kan je gaan nadenken over of dit echt is wat je wil, en als dat niet zo is: wat je dan wél wilt.

Keuzes

Door af en toe eens een moment te nemen en op jezelf te reflecteren, krijg je een beter zicht over waar jij als persoon staat en hoe jij bent. Door je zelf vragen te stellen als: Wat heb ik de afgelopen maanden gedaan? Waar ben ik trots op? Wat zijn mijn kwaliteiten en hoe heb ik die gebruikt in bijvoorbeeld mijn werk of opleiding?, heb jij een beter beeld van waar jij naartoe wilt gaan, en wat goed en slecht ging. Je haalt er als het ware een les uit. Want het is een feit: het komt vast vaak voor dat je je soms eens afvraagt wat je doet op je werk, en of dit wel echt iets is wat je wilt gaan doen. Dat is dus een teken om eens goed te gaan reflecteren!

Reflecteren is dus de kans om nieuwe keuzes te maken en daar goed over na te denken. Welke keuzes passen bij jouw pad en jouw persoonlijkheid?

Zie ook

Waarom zelfreflectie zo ontzettend belangrijk is

Hoe je een lange treinreis verandert in een ontspannen selfcare moment

Waarom zelfreflectie zo ontzettend belangrijk is

Deze 6 selfcare apps helpen jou de beste versie van jezelf te zijn

Waarom zelfreflectie zo ontzettend belangrijk is

Zware nacht gehad? Met deze 3 tips zie je er minder moe uit