We kennen het allemaal: je hebt je voorgenomen om vandaag vroeg onder de wol te kruipen, maar op de één of andere manier kom je maar niet in slaap. Ondanks dat je moe bent van een lange dag en niks hebt om van wakker te liggen lijk je dromenland maar niet te bereiken. Zou het ergens anders mee te maken kunnen hebben? Dit is waarom je slechter slaapt tijdens de volle maan.
We slapen korter
Een Zwitsers onderzoek toont aan dat we slechter en korter slapen wanneer het volle maan is. Bij de 33 mensen die meededen aan dit onderzoek werd hun slaapactiviteit bijgehouden. En wat bleek? De proefpersonen deden er gemiddeld 5 minuten langer over om in slaap te komen bij volle maan. Ook bleek uit een Zweeds onderzoek met 47 proefpersonen dat we zo’n 20 minuten korter slapen tijdens de volle maan en dat ons lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt waardoor we slaperig worden. Is dit toeval of is er meer aan de hand?
Ook kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de REM-slaap langer duurt. Dit is de fase waarin we heel diep slapen en tevens ook de fase waarin we dromen. Wist je dat op dit moment onze hersenactiviteit te vergelijken is met wanneer we wakker zijn?
Meerdere onderzoeken
Of de onderzoeken nou volledig betrouwbaar is dat valt nog te betwijfelen. Uit een onderzoek van het Max Planck Institute kon namelijk geen verband worden gemaakt tussen onze slaappatronen en de stand van de maan. En in tegenstelling tot het Zwitserse en Zweedse onderzoek, deden hier veel meer mensen aan mee. Er waren wel zo’n 1000 proefpersonen. Ook zou er bij de andere studies geen objectief meetapparatuur gebruikt zijn. Daarbij kwam het verband van het slaappatroon en de volle maan pas jaren later naar boven. De wetenschappers kwamen erop toen ze naar eigen zeggen ‘aan de bar zaten met een biertje’.
Hoewel er dus mensen zijn die zweren dat ze slecht slapen tijdens de volle maan, is er dus nog geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Er zal dus eerst meer onderzoek gedaan moeten worden, er is ten slotte nog zo veel over het universum wat we niet weten. Maar mocht je een keer niet in slaap kunnen vallen, kijk dan even uit het raam en trek zelf een conclusie.