Namasté: het is een term die je in yoga- en meditatieland vast wel eens vaker hebt gehoord. Waar het klinkt als een mantra waar je helemaal zen van wordt zodra je het uitspreekt, is het niet zomaar een woord. Benieuwd naar wat het nou echt betekent? Lees hier wat de betekenis is achter het mysterieuze woord.


Wat is namasté?

Je zegt ‘namasté’, plaats je handen plat tegen elkaar met de vingertoppen wijzend naar boven en een lichte buiging volgt. De term namasté is een Hindoeïstische groet die van oorsprong uit India komt. Ook in andere Aziatische landen, zoals Nepal en Bangladesh, komt de groet voor. En ook binnen het Boeddhisme wordt namasté veel gebruikt. Hierbij wordt namasté gebruikt voor een groet én als een teken van balans. Behalve als een groet kan namasté ook dienen als een mudra: hierbij wordt het plaatsen van de handen tegen elkaar gebruikt als symbolische groet, een symbolische of een religieuze betekenis. De groet kan overigens gedaan worden zonder het woord te zeggen: de buiging alleen al heeft dezelfde betekenis.

Wat betekent namasté?

Namasté betekent letterlijk ‘ik buig voor jou’: ‘namas’ is buigen en ’té’ betekent voor jou. Waar het tegenwoordig vaak gezegd wordt aan het einde van een yogales, is het officieel een groet die vaak gebruikt door Hindoes om de goden te groeten, en soms elkaar. De groet heeft dus eigenlijk een religieuze betekenis. Maar ook wordt namasté zowel door Hindoes als Boeddhisten tegen elkaar gebruikt. Het toont namelijk aan dat je respect hebt voor degene naar wie je buigt.

Namasté in yoga

Vaak wordt er aan het begin of einde van de yoga les de groet gezegd, waarop het plaatsen van de handen tegen elkaar en een buiging volgt. Dit is afgeleid van de Buddhistische betekenis van de groet waarbij balans wordt aangeduid. Je geeft dus aan op een evenwichtige manier respect te hebben voor de ander. Mooi, toch?

Lees ook

Wat betekent namasté?

De makkelijkste yogahoudingen voor beginners

Wat betekent namasté?

Dit zijn de verschillende yogastijlen uitgelegd

Wat betekent namasté?

Mindful manieren om je humeur te verbeteren