Hormonen zijn de stofjes die van alles regelen in je lichaam en veel processen beïnvloeden. Zo zorgen ze ervoor dat jij je vrolijk voelt, moe bent of stress ervaart. Ze kunnen door verschillende redenen uit balans raken. De bekendste voorbeelden zijn tijdens de overgang, als je in verwachting bent of tijdens de menstruatie. Maar hoe krijg je je hormonen weer in balans?

Zo breng je jouw hormonen weer in balans!


Voldoende slaap

Voldoende slaap is heel belangrijk voor je lichaam. Tijdens je slaap komt je lichaam namelijk tot rust. De meeste mensen hebben zo’n 6 à 8 uur slaap per nacht nodig. Zorg voor een vast slaappatroon, dit zorgt voor een goede basis. Je lichaam raakt hier aan gewend en zo blijft je hormoonspiegel in evenwicht.

Ontspannen

We weten allemaal dat stress niet goed voor je is. Je hormonen kunnen flink uit balans raken hierdoor. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat zorgt ervoor dat je snel energie krijgt. Maar als je nou veel last van stress hebt, dan wordt er een overschot aan cortisol aangemaakt en dit kan op langere termijn  zorgen voor complicaties zoals hart-en vaatziekten, obesitas en somberheid. Ontspanning is dus heel belangrijk!

Gezonde voeding

Voeding heeft ook een belangrijke invloed op je hormonen. Als je voor langere tijd een slecht voedingspatroon aanhoudt, kan dit een oorzaak zijn van hormoonproblemen. Probeer daarom veel groenten te eten. Daar zitten namelijk veel antioxidanten in, dit is een voedingstof die het lichaam helpt zichzelf te beschermen tegen ziektes en infecties.

Noten en zaden zijn een goede bron van onverzadigde vetten. Ze zitten vol met eiwitten, vezels en vitaminen. Het opnemen van goede vetten helpt om hormonen gedurende twee tot drie uur in toom te houden.

Lichaamsbeweging

Bewegen en sporten vermindert stress. Wanneer je lichaam in goede conditie is, is dit gunstig voor je hormonen. Het is een makkelijke manier om te ontspannen en helpt tegen overgewicht. Genoeg redenen dus om te gaan bewegen!


Lees ook:

Afvallen? Waarom je hormonen ervoor zorgen dat het niet lukt!

Shocking! Deze alledaagse dingen hebben enorme invloed op je hormonen

Elke maand is het weer feest, de hormonen vliegen je om de oren column