Je had je vannacht nog zo voorgenomen om het rustig aan te doen. Dat is mooi weer niet gelukt, het was simpelweg weer te gezellig. Toch wil je vandaag weer op pad en je bent wel klaar met die kater. Je staat op en de hoofdpijn laat toe.. Hoe kom je nou van die kater af? Met deze tips, van ons zusje FEM FEM, voel jij je als herboren en zul je minder last hebben van een kater!

Voorkom die kater door hydratatie

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip: drink voldoende water. De gezondheidsraad adviseert om elke dag minimaal 1,5 tot 2 liter te drinken, bij voorkeur water. Voldoende vocht is belangrijk. Vocht speelt namelijk een rol bij de opname van voedingsstoffen en bij het transport van voedings- en afvalstoffen. Daarnaast speelt vocht een belangrijke rol bij de handhaving van de lichaamstemperatuur. Kortom, vocht is onmisbaar. Wanneer jij weer iets te diep in het glaasje kijkt, besef je je waarschijnlijk niet dat dit drankje de volgende dag voor aardig wat gezeur kan zorgen. De grootste boosdoener van alcohol is namelijk uitdroging. Alcohol droogt het lichaam uit en kan daarmee leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en dorst. Zorg er daarom voor dat je tijdens en na het drinken voldoende water blijft nemen.

The Day Before

Het avondeten dat je eet voordat je gaat stappen is bepalend voor hoe de avond gaat verlopen. Het is dan ook belangrijk om een goede bodem te leggen. Op een lege maag zal de opname van alcohol en drugs veel sneller gaan dan met een volle maag. Deeg en kaas zijn vanaf nu je beste vriend: ze werken goed tegen dronkenschap. Zo zou je bijvoorbeeld een pizza, kaasfondue, tosti of quiche kunnen nemen.
Daarnaast is het belangrijk om ingrediënten te kiezen waarin goede vetten zitten, zoals avocado en noten. Deze vetten zorgen voor een beschermlaag in de maag, waardoor alcohol minder snel in het bloed wordt opgenomen. Geen zin om te koken? Zet dan voor een keertje de frituurpan aan! Vet voedsel verteert langzamer, waardoor alcohol minder snel in het bloed wordt opgenomen.

The Day After

Hoewel je verlangt naar een ongezonde, zoute en vette hap is dit niet verstandig. Je lichaam heeft langer nodig om een ‘vette hap’ te verteren en je lichaam is dan alleen daarmee bezig in plaats van met het afbreken van alcohol in je lichaam. Een maaltijd die veel zout bevat, zorgt voor een de hydraterend effect van alcohol, waardoor het lichaam nog meer uitdroogt.
Ga in plaats daarvan toch voor groente en fruit. Deze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ook zijn er antioxidanten die de hersenschade kunnen verminderen. Vitamine C en vitamine E zijn hier voorbeelden van. C is terug te vinden in diverse groente en fruitsoorten en vitamine E zit voornamelijk in noten en plantaardige oliën. Ook vette vis zoals zalm en haring doen wonderen.

Dit voedingsschema redt jouw hangoverday

– Als ontbijt zou je kunnen kiezen voor een kommetje havermoutpap met appel en kaneel. Dit zachte ontbijtje zit boordevol ontbijtgranen die gemakkelijk en snel te verteren zijn. Geen havermout fan? Maak dan een smoothie met vers fruit, amandelmelk en een vleugje kaneel. Met het drinken van deze smoothie zorg jij dat je je dagelijkse dosis vitaminen binnen hebt!

– Maak voor de lunch een grote pan soep. Kies de groenten die jij lekker vindt en binnen no time heb jij een voedend soepje.

– Kies voor het avondeten een stukje mager vlees of kip voor een snelle vertering. Grill er wat groenten bij en kook eventueel een paar aardappeltjes.