Wie vegetarisch is én grote fan van de populaire poke bowl, zit op Freshhh helemaal goed. De poke bowl is namelijk (voor de mensen die het niet weten) de perfecte vervanging voor sushi. Met vis is het al heerlijk, maar voor de vegetariërs onder ons is er gelukkig ook een vervanger: de vegetarische poke bowl!


1. Vegetarische poke bowl met knapperige kikkererwten en pittige dressing

Bereidingswijze:

  1. Pak een bakje en voeg de knoflook- en paprikapoeder samen met 1 eetlepel olie. Meng de afgespoelde kikkererwten met de gekruide olie en rooster die in een airfryer voor 10-15 minuten of op 220 graden in de oven.
  2. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en spoel deze af met koud water zodat het afkoelt.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd deze in plakjes. Halveer de avocado en snijd ook deze in plakjes. Snijd de tomaatjes in stukjes.
  4. Snijdt voor de dressing de rode paprika fijn en meng dit met het sap van de limoen, olie en theelepel agavesiroop.
  5. Vul de kom met rijst en verdeel daar adamame boontjes, wortel julienne en de rest van de gesneden groenten over. Besprenkel met sesamzaadjes en giet de dressing eroverheen. Eetsmakelijk!

2. Vegetarische poke bowl met tofu

Bereidingswijze:

  1. Knijp de tofu goed uit en snijd of scheur deze in stukjes. Marineer dit in een kommetje met sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en uitgeperste knoflook. Laat dit 30 minuten staan om goed in te trekken. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en snijd ondertussen de radijsjes in plakjes. Gebruik een julienne rasp om van de wortel dunne slierten te maken. Was de komkommer en rasp deze ook met de juliennne rasp. Snijd de norivel in dunne plakjes. Halveer de avocado en snijd deze ook in dunne plakjes.
  2. Verhit een scheut sesamolie in een pan en voeg hier de gemarineerde tofu aan toe (ook de marinade). Gaar de tofu gaar in 12 minuten op gemiddeld hoog vuur.
  3. Verdeel de rijst over de kommen en leg de groenten hierop. Strooi vervolgens de gebakken tofu en sojabonen hier overheen. Maak de bowls af door ze te garneren met witte en zwarte sesamzaadjes en stukjes norivel, en je bent klaar!

3. Vegetarische Poke Bowl met broccolini en tempah

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking en spoel deze af met koud water om af te koelen. Was vervolgens de broccolini en snijd de onderste centimeter weg. Snijd de tempeh in kleine blokjes.
  2. Giet wat olie in een wokpan of koekenpan en voeg de tempeh toe, samen met de five spice poeder. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe en bak de blokjes gaar (goudbruin). Haal de blokjes uit de pan en giet er opnieuw olie in. Bak de broccolini en giet vervolgens nog wat sesamolie over de broccolini.
  3. Breng de rijst op smaak met 1 eetlepel soja saus en limoensap. Snijd de avocado in plakjes en de bosui in ringen.
  4. Verdeel tot slot de rijst over 2 kommen en voeg de tempeh, zeewier, avocado en de broccolini toe. Garneer de kommen met sesamzaadjes en bosui.

4. Vegetarische poke bowl met mango en edamame

Bereidingswijze:

  1. Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze afkoelen. Verdeel over 2 kommen.
  2. Snijd de komkommer, mango en avocado vervolgens in kleine blokjes. Scheur het nori vel in kleine stukjes.
  3. Verdeel alle ingrediënten over 2 kommen. Gebruik als dressing soja saus en avocado- of olijfolie. Let op: gebruik niet te veel soja saus, het kan al snel te zout worden.

5. Vegetarische poke bowl met falafel

Bereidingswijze:

  1. Maak zelf falafel of koop kant-en-klare falafel in de supermarkt of een biowinkel.
  2. Snijd de paprika in reepjes en de olijven in kleine plakjes. Snijd de rode kool fijn, of gebruik het uit een kant-en-klaar zakje of potje.
  3. De dressing – de tahin yoghurt saus – maak je door de tahin te mengen met de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout en citroensap. Wil je de smaak van de tahin of yoghurt wat meer versterken, kun je hier wat extra van toevoegen.
  4. Doe alle ingrediënten in een kom en besprenkel de bowl met de dressing.

Bekijk ook deze heerlijke bowls: