Een bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. Wat gaat het dit jaar worden? Gebakken aardappeltjes zijn misschien een beetje te standaard voor zo’n feestelijke gelegenheid. En groente, wat gaan we daarmee doen? Met deze aardappel en paddenstoelen au gratin heb je twee in één en zet je een feestje op tafel!
Bereidingswijze aardappel en paddenstoelen au gratin
- Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
- Doe de olie in een pan en verhit deze. Doe vervolgens de knoflook en de ui erin en fruit deze ongeveer 5 minuten.
- Vervolgens bak je ook de kastanjechampignons mee tot ze bruin gekleurd zijn.
- Verhit nu de boter in een pan met een dikke bodem. Voeg telkens een eetlepel bloem toe en roer tot het een zanderige massa wordt.
- Hierna voeg je de sojamelk toe en roer je het mengsel weer goed door.
- Voeg nu de nootmuskaat, edelgistvlokken, zout, peper en plantaardige kaas toe.
- Pak nu een ovenschaal en verdeel de helft van de aardappels met wat zout over de schaal.
- Schenk nu ook de helft van de saus over de aardappels.
- Beleg nu met de andere helft van de aardappels en giet vervolgens weer de saus er overheen.
- De gratin is klaar om de oven in te gaan. Bak voor 50 minuten.
- De laatste 10 minuten strooi je de overige plantaardige kaas eroverheen zodat het lekker smelt.
- Garneer met verse peterselie en het feestmaal kan beginnen!