Aardappel saai? Welnee! Piepers hoef je niet meer gekookt of gepoft te eten. Die droge boel is verleden tijd met dit heerlijke recept. Hier lees je namelijk hoe je heerlijke krokante aardappelschijfjes uit de oven kunt maken. Top ze af met zeezout en verse rozemarijn en serveer ze in een mooie ronde ovenschaal. Klinkt al verrukkelijk toch?
Kleed je avondeten extra aan met deze heerlijke ovenschotel van knapperige aardappelschijfjes. Doordat je ze dun snijdt en in de oven bereidt, heb je een lekkere bite en geef je een twist aan het standaard aardappelgerecht. Aardappelen zijn daarbij ook nog eens rijk aan verschillende vitaminen en mineralen zoals kalium calcium en fosfor, dus met deze makkelijk te bereiden ovenschotel schuif jij zo je vitamientjes naar binnen.
Bereidingswijze aardappelschijfjes uit de oven
- Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden. Pak vervolgens je snijplank en een goed mes erbij, want het is tijd om alle aardappels te snijden. Snijd ze in dunne schijfjes. Hoe dunner het aardappelplakje, des te krokanter ze zullen worden. Let op: laat de schil eraan zitten. Dit ziet er mooi uit en vinden wij een extra knapperige bite geven.
- Kies een mooie ronde ovenschaal uit voor dit recept. Zo kun je het gerecht net zo mooi presenteren zoals op de foto.
- Doe olijfolie, boter en rozemarijn in een kom. Let op: houd nog wat rozemarijn apart om later mee te garneren. Meng dit door elkaar en voeg daarna de aardappel plakjes toe. Breng tot slot op smaak met peper en zout.
- Vervolgens schep je met een grote lepel of spatel de aardappelschijfjes door het mengsel, zodat alle aardappelschijfjes bedekt zijn.
- Doe de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Maak kleine stapeltjes en doe dit op hun kant in de ovenschaal. Heb je nog wat rozemarijnboter over? Giet dit er dan overheen.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de ovenschaal dan in de oven. Bak vervolgens voor zo’n 15 minuten.
- Na 15 minuten verwijder je het aluminiumfolie en zet je de ovenschotel terug in de oven. Laat je deze nog ongeveer 20 minuten afbakken. Als de aardappelschijfjes goudbruin en krokant zijn, kan je ze garneren met stukjes rozemarijn en zeezout.
Eetsmakelijk!
Je kunt natuurlijk alle kanten op met de oerhollandse aardappel. Hij hoeft ook helemaal niet zo oerhollands te zijn, zoals bijvoorbeeld in dit recept met rösti en Griekse yoghurt. Naast de gewone pieper zijn wij ook fan van zoete aardappel. Vind je het moeilijk om te bedenken wat voor lekkers je met dit ingrediënt kunt maken? Hier hebben wij ter inspiratie 5 recepten met zoete aardappel op een rijtje gezet.