Had of heb jij ook een oma, opa, mama of papa die een geweldige, troostrijke bloemkoolschotel op tafel zet? En mis je het, als vegan of vegetariër, een beetje om daar lekker mee van te kunnen genieten? Vrees niet! Wij bij Freshhh hebben een oplossing voor je. Met onderstaand recept tover je namelijk zelf een heerlijke bloemkoolschotel op tafel – en daarbij eentje zonder dierenleed! Of je stopt je oma, opa, mama of papa dit recept toe en vraag of ze het een keer over een andere boeg willen gooien – dat kan natuurlijk ook.
Bereiding: vegan bechamelsaus
- Smelt de plantaardige boter in een steelpan.
- Voeg onder constant roeren lepel voor lepel de bloem toe. Wanneer de bloem is opgenomen door de boter, haal je de steelpan van het vuur.
- Roer de melk erdoorheen.
- Voeg de mosterd en de kruiden toe en roer goed.
Bereiding: bloemkoolschotel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Versnipper de ui. Schil de aardappelen en de wortels. Snijd de aardappelen in hapklare stukken, en snijd de wortels in schijfjes. De champignons deel je in vieren. Breek de bloemkool in kleine roosjes.
- Kook de aardappels.
- Stoof de ui in een grote pan. Kies je ervoor om veganistisch gehakt te gebruiken? Dan bak je dat een vijftal minuten mee met de ui.
- Voeg dan de bloemkoolroosjes en de champignons toe, en bak een vijftal minuutjes op.
- Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Pureer de aardappelen samen met wat plantaardige boter, peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
- Meng de groenten door de bechamelsaus en giet het geheel in een ovenschotel. Gebruik de aardappelpuree om de bloemkoolschotel af te dekken.
- Vegetariërs kunnen de bloemkoolschotel afwerken door er kaas overheen te strooien, maar ook vegans kunnen zich behelpen met veganistische kaas.