Buikklachten? Het kan je humeur flink verpesten. Al weet je niet direct wat er daarbinnen allemaal aan de hand is, buikklachten kunnen naast vervelend soms ook pijnlijk zijn. Yogahoudingen die buikklachten verlichten, maar natuurlijk zijn ze er! Uiteraard is het advies om langs je huisarts te gaan wanneer buikklachten aanhouden, maar voor een geïrriteerde maag of darmen kom je met yoga ook al een heel eind.

Buikklachten

Een rommelende buik kan met van alles te maken hebben, een knoop in je maag of je spijsvertering die het moeilijk heeft. Belangrijk is om te beseffen dat wanneer je buikklachten hebt rust het sleutelwoord is. Het gerommel van binnen betekent dat er keihard wordt gewerkt. Het is een uiting van stress in het lichaam, dus creëer rust door middel van yoga.

Verzorg jezelf

Op weg naar een blije en vooral rustige buik betekent vanuit rust doen wat goed voelt. Wanneer een kind ziek is geef je een kind alle aandacht en liefde dat het nodig heeft. Een kind laat je ziek zijn, je geeft het alle tijd om te herstellen. Behandel jezelf op precies dezelfde manier. In plaats van een paracetamol te nemen en altijd maar door te gaan, creëer rust!


Onderstaande yoga oefeningen helpen je systeem van binnen uit te kalmeren.

Wiegen

Ga op je bed of op een matje liggen en trek beide knieën zachtjes in richting je borst. Wieg jezelf rustig van links naar rechts of van voor naar achter. Misschien vind je het juist prettig om er een cirkelende beweging van te maken. Blijf dit voor tien diepe ademhalingen via de neus doen.

Foto: Healthcare-GiGs.com

Knie naar je borst

Vervolgens laat je één been ontspannen terugzakken richting je bed of mat. (licht gebogen, of volledig gestrekt) Je trekt op die manier één knie in richting je borst/schouders. Op een uitademing laat je je knie steeds iets meer naar je borst toe bewegen. Iedere beweging waarbij je een knie naar je borst toebrengt stimuleert vanuit ontspanning de organen in de buik. Blijf hier ook voor tien diepe ademhalingen.

Foto: pilatestoowoomba.com.au

Twist

Kruis de knie die je naar je borst hebt toegetrokken naar je andere schouder en beweeg hem vervolgens verder door richting je bed of mat. Adem zacht in en uit in de richting van je buik. Wanneer je zacht inademt komt je buik langzaam op en op een uitademing zakt je buik langzaam terug.  Volg je adem op deze manier 10 keer.
Wissel vervolgens met je andere been.

Foto: YogaTime.tv

Sluit af door je jezelf nog een keer heen en weer te wiegen met beide knieën in de richting van je borst en ontspan. Creëer wat rust voor jezelf.


Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!


Meer yoga?

Yoga voor een kantoorlijf! Nek, rug en schouder oefeningen.

Sterkere core ontwikkelen? Doe dan deze core flow.